Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 13-8-2019 18:09:27

Beleggen in obligaties met een negatief rendement - Dit is waarom veel beleggers Russisch roulette spelen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Beleggers hebben jaren kunnen profiteren van steeds lagere rentes op obligaties van landen en bedrijven. Als de rente daalt, stijgt de koers van obligaties namelijk.

De obligatiemarkten kennen inmiddels uitzonderlijke uitwassen. De Financial Times becijferde dat grofweg een kwart van alle schuld ter wereld van overheden en bedrijven inmiddels handelt tegen negatieve effectieve rendementen.

Zo'n negatief rendement betekent in feite dat je als belegger toe gaat leggen op je investering als je een obligatie aanhoudt tot einddatum. Aan rente en aflossing krijg je minder terug dan je betaald hebt.

Je betaalt als belegger aan een overheid of bedrijf omdat je denkt dat die goed voor je geld zal zorgen. Ach ja, een kluis huren zou ook geld kosten. Dus waarom niet de veilige Duitse overheid wat geld betalen om op je geld te passen?

Tussentijds winst maken kan

Maar ook professionele beleggers die uit zijn op positief rendement nemen momenteel genoegen met negatief effectief rendement. Stel dat de rente nog verder daalt, leidt dat tot koerswinst. Zo kan een obligatie met een negatief rendement een winstbron zijn.

De obligatierendementen liggen al jaren op een historisch laag niveau en neigden nog lager. Daarmee wisten obligatiefondsmanagers toch forse koerswinsten op hun portefeuilles te behalen.

Gratis geld

David Hoffman, obligatieportefeuillebeheerder bij Brandywine Global kan er niet goed aan wennen, meldt de Financial Times. Gratis geld voor overheden en bedrijven is voor hem een 'krankzinnig concept'. Hij maakt zich zorgen dat beheerders steeds afhankelijker worden van steeds lagere tarieven. Het is een gevaarlijk spel om te blijven beleggen in obligaties.

Het onwennige gevoel is niet vriend. Een negatieve rente wijkt af van alles wat je leerde uit de economieboeken en van wat je decennialang zag in de markt.

Keerpunt in zicht?

Wereldwijd is er voor 15.000 miljard dollar aan staats- en bedrijfsleningen met een negatief effectief rendement, vooral in Europese landen en in Japan.

Beleggers vragen zich af of ook effectieve rendementen in de VS omlaag kunnen. Global economic adviser Joachim Fels van Pimco ziet in de VS, de grootste obligatiemarkt ter wereld nog wel wat rek. De rente zou ook daar omlaag kunnen.

Stel dat de wereldeconomie in winterslaap gaat dan zullen beleggers blijven beleggen in Amerikaanse Treasuries, net als goud een bekende vluchthaven. Als de handelsoorlog blijft escaleren kan de rente echt verder omlaag, denkt Fels.

Dan maar een kluisje?

Maar de renteverlagingen van centrale banken gaan een keer tegen je werken, denkt Adam Posen. Hij is voormalig beleidsmaker van de Bank of England en inmiddels voorzitter van het Peterson Institute for International Economics. Hij kan zich voorstellen dat spaarders op een gegeven moment geld in een kluisje stoppen als bijvoorbeeld spaarrentes negatief worden.

Hoffman van Brandywine Global heeft het gevoel dat de obligatiemarkt in de paniekmodus zit. Hij noemt beleggen tegen steeds lagere rentes een gevaarlijk spel. Als de rente eenmaal flink oploopt dan kelderen de obligatiekoersen. Die oude beurswet verandert namelijk niet.

Wat denkt u?

pagehit