Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 12-8-2019 16:01:15

'Benut de kansen in Aziatische obligaties'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De obligatiemarkt in Azië verbetert rap in kwantiteit en kwaliteit, stellen analisten van vermogensbeheerder DWS in een recente studie.

Ze kijken naar de obligaties in Azië met kopersogen. De kredietkwaliteit van Aziatische obligaties is gemiddeld genomen beter dan van obligaties uit andere opkomende landen, de correlatie met Amerikaanse obligaties is lager, er zijn in Azië met obligaties nog positieve effectieve rendementen te halen en de obligaties zijn er minder volatiel dan obligaties in bijvoorbeeld opkomende Europa.

Betere kredietkwaliteit

DWS wijst erop dat de bijna 300 Aziatische emittenten in de J.P. Morgan Corporate Emerging Markets Bond obligatieindex (CEMBI) een gemiddelde S&P-rating hebben van BBB+.

De bijna 200 obligatieuitgevers uit Latijns-Amerika hebben een gemiddelde rating van BB+, de 67 emittenten uit opkomend Europa met ook een BB+ en de 62 emittenten voor het Midden-Oosten met een gemiddelde rating van BBB-. De kwaliteit afgemeten in rating is gemiddeld dus hoger in Azië.

De wanbetalingspercentages in Azië liggen al jaren onder die van Latijns-Amerika en Europa."

Lagere correlatie met Amerikaanse obligaties

De kredietkwaliteit wordt weerspiegeld in de correlatie tussen de Aziatische obligaties en de Amerikaanse obligaties, denkt DWS. Sinds 2012 is de correlatiecoëfficiënt van de J.P. Morgan Asian Credit Index (JACI Index) met de ICE BofA Merrill Lynch US High Yield Index teruggelopen van 0,45 tot 0,07. Obligaties uit andere opkomende markten zijn veel meer gecorreleerd met de Verenigde Staten. Een lagere correlatie geeft beleggers mogelijk grotere diversificatiekwaliteiten via Aziatische obligaties."

Nog ver verwijderd van negatieve yields

In het voorjaar lieten de Amerikaanse en Europese centrale banken weten dat hun belangrijkste rentetarieven weer konden dalen. De daling van de yields op ontwikkelde obligatiemarkten versnelde en leidde in juni wereldwijd tot een record van 13.000 miljard dollar aan obligaties met negatieve effectieve rendementen.

In Azië zijn negatieve yields nog nergens in zicht, en in het huidige klimaat van extreem lage rentetarieven, waarin elk basispunt telt, verdient de regio meer aandacht, volgens DWS. Bovendien heeft het vernieuwde soepele monetair beleid in de ontwikkelde landen de vrees voor opdrogende liquiditeit in de opkomende markten verdreven.

Minder volatiel dan opkomend Europa

De goede gemiddelde rating van Aziatische obligaties kan mede verklaren waarom ze minder volatiel zijn dan bedrijfsobligaties uit opkomend Europa en Latijns-Amerika. Een andere oorzaak van de grotere stabiliteit in Azië is dat een veel groter deel van de lokaal uitgegeven obligaties worden gekocht door binnenlandse beleggers. De kans dat speculatief geld snel in- en uitstroomt, is er veel kleiner dan in de andere opkomende regio's.

China eventueel onderwegen

DWS wijst erop dat het verloop van het Amerikaans-Chinese handelsconflict belangrijk is voor de Aziatische markten. Dat geldt zeker voor de aandelenmarkt maar ook voor obligaties. Op de Aziatische obligatie-indices was er wel minder nervositeit dan in aandelen, waarschijnlijk omdat beleggers bij grotere onzekerheid dikwijls overschakelen van aandelen naar obligaties. China neemt een grot gewicht in Aziatische obligatieindices.

DWS geeft beleggers die dergelijke indices willen volgen in overweging om China te onderwegen ten gunste van andere regio's, waaronder Indonesië en India.

Wat denkt u?

pagehit