Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 21-6-2016 13:40:29

Einde negatieve obligatierente in zicht denkt BlackRock

Beleggen in leningen die geen rente opleveren, maar waar je geld op toelegt. De tienjaars-obligatie van Japan werd onlangs voor een negatief rentetarief (min 0,04 procent) in de markt gezet. Maar ook bij verschillende centrale banken en bij staatsobligaties van Denemarken en Zweden wordt een negatieve rente gehanteerd.

Fed schiet te hulp

Daar kan volgens Rick Rieder, hoofd vastrentende waarden bij BlackRock, binnenkort een einde aan komen, geholpen door de Federal Reserve die dit jaar mogelijk de rente zal verhogen. De lage beleidsrentes van veel centrale banken drukken nu op de rendementen van obligaties.

Tijdens de laatste vergadering van de Amerikaanse centrale bank afgelopen week bleek dat er nog steeds wordt gerekend op twee verhogingen voor dit jaar. "Wij vinden overigens dat ze allang [de rente] hadden moeten verhogen", aldus Rieder tegenover Morningstar. "Nu wordt het alleen maar moeilijker voor ze."

De specialist bij BlackRock adviseert beleggers dan om weg te blijven van Japanse en Duitse obligaties met een negatieve rente, maar juist te kijken naar Australische, Koreaanse of Amerikaanse obligaties. Al wordt een negatieve rente op Amerikaanse obligaties overigens ook niet onwaarschijnlijk geacht.

Negatieve rentes verstoring van systeem

Superbelegger Bill Gross van Janus Capital waarschuwde al eerder dat het huidige klimaat van negatieve obligatierente niet wenselijk is. Hierdoor ontstaan volgens Gross bubbels in andere beleggingscategorieën doordat beleggers op zoek moeten naar hogere rendementen.

De verliezen voor beleggers kunnen volgens Gross oplopen als de rentes weer zullen stijgen. Bij obligaties bewegen koers en rendement tegengesteld, dus bij een stijgende rente dalen de obligatiekoersen.

Rieder vindt de negatieve rentes, die zich vooral in Europa voordoen, een "verstoring" van het systeem en zou beleggers dwingen tot het nemen van onwenselijke risico’s.

Wat denkt u?

pagehit