Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEAR MARKET RALLY 4-7-2019 16:33:00

'Goudprijs is een alarmsignaal voor obligatiehouders om voorzichtig te zijn'


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Robeco ziet het zo: de cyclische groeivertraging gaat voor obligatiebeleggers gepaard met meerdere 'minicycli' waarin de spreads worden gedreven door interventies van de centrale banken, in combinatie met een gebrek aan liquiditeit.

"We zitten in de fase van de kredietcyclus waarin selectie, regionale verdeling en sectortrends een veel grotere kans op winst opleveren", zo stellen Robeco's Victor Verberk, Sander Bus en Jamie Stuttard, die het sentiment op korte termijn "bijna bipolair" noemen.

Profiteren van draaipunten

Beleggers die van deze "draaipunten" willen profiteren moeten slim en snel zijn: een contraire beleggingsstijl waarbij verkocht moet worden wanneer de markt er goed uitziet en omgekeerd. Stutard, een van de obligatiestrategen, stelt dat we in een "langzame" bearmarkt zitten, waar net als in de periode 1997-2002 van tijd tot tijd "sugar-rush rallies" plaatsvinden.

Centrale banken zullen hardnekkig en bij herhaling dezelfde remedie toepassen om de inflatie aan te jagen, aldus Stuttard, ook al werkt dit recept niet. Robeco concludeert dat het niet verstandig is om tegen de Federal Reserve of de Europese Centrale Bank (ECB) in te gaan, zeker nu kwantitatieve verruiming kan terugkeren. Centrale banken zullen opnieuw proberen om de reële rente naar beneden te krijgen.

Goud en supercompanies

In het high yield-segment was er tijdens de crash in december sprake van een sterke underperformance van obligaties met een CCC-rating, en in het eerste kwartaal van dit jaar bleven ze wederom achter. Dat wordt door de obligatiestrategen beschouwd als een bewijs dat er sprake is van een 'bear market rally' in plaats van echt houdbaar herstel van de obligatiemarkten. Robeco blijft dan ook overwogen in high yield-obligaties van hogere kwaliteit.

De specialisten van de vermogensbeheerder noemen de goudprijs, die het hoogste punt in jaren tijd heeft bereikt, een alarmsignaal dat obligatiehouders tot voorzichtigheid moet manen. En naast de neergaande conjunctuurbeweging spelen fundamentele ontwikkelingen een rol.

Zo zien de obligatiestrategen van Robeco nog meer slechte voortekenen. "Globalisering heeft geleid tot een aantal 'supercompanies' met buitensporig grote marktaandelen. Inmiddels lijkt die trend te keren en is sprake van stijgende arbeidskosten, hogere handelstarieven en hogere belastingen waardoor recordhoge winstmarges onder druk komen te staan."

LEES OOK: 'Goud en Treasuries in de lift als reactie op de Fed en Trumps nieuwe dreigementen'

Wat denkt u?

pagehit