Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GRIEKENLAND 15-11-2019 07:09:24

'Griekse obligaties binnenkort geen 'junk' meer'


Fotobron: freeimages.com

(finanzen.nl) - Positieve factoren genoeg: Griekenland heeft een nagenoeg sluitende begroting, dalende werkloosheid en gunstige vooruitzichten voor herfinanciering van leningen.

Dat stelt Christopher Jeffery, Fixed Income-strateeg bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

De positieve factoren vergroten volgens LGIM de kans dat de kredietwaardigheid van Griekenland op termijn opgewaardeerd wordt naar een BBB-rating. Dat zou betekenen dat Griekse obligaties het stempel van‘junk-bonds’ van zich af schudden.

Een lange weg afgelegd

Spreads op Griekse staatsobligaties waren na de kredietcrisis het hoogst van alle landen in de eurozone. De Griekse default maakte beleggers huiverig het land krediet te verstrekken. De situatie vereiste uiteindelijk diverse financiële reddingsoperaties. Een Grexit, waarbij het land de eurozone zou verlaten, werd in 2015 nipt voorkomen.

Jeffery schreef een jaar geleden dat voor Griekenland het ergste achter de rug was, onder meer door stabiliserende huizenprijzen en financiële hervormingen. Tegelijkertijd daalde het werkloosheidspercentage de afgelopen 12 maanden met 2 procentpunt. De purchasing managers index ligt in Griekenland boven de grens van 50. Dat doen weinig andere Europese landen Griekenland na.

Het Griekse begrotingstekort ligt bovendien nagenoeg op nul, voegt Jeffery toe, hetgeen de financieringsbehoefte beperkt. Het grootste deel van de totale Griekse schuld van 358 miljard euro staat uit bij andere Europese landen, tegen lage rentes en met lange looptijden. Jeffery verwacht dat de rentes op de uitstaande schuld in de toekomst verder dalen, hetgeen een positief effect zal hebben op de Griekse begroting.

Naarmate de kredietwaardigheid van Griekenland verbetert, is er volgens Jeffery een grotere kans dat de rating uiteindelijk zal worden opgewaardeerd naar BBB. Hiermee komt de obligaties van het land ook weer in aanmerking voor het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.

Wat denkt u?

pagehit