Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VISIE 31-7-2019 08:27:01

Grootste belegger ter wereld vindt obligaties nog steeds hoeksteen van portefeuilles


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - BlackRock Investment Institute vindt dat beleggers hun portefeuilles maar beter bestand kunnen maken tegen ongunstige marktomstandigheden. De macro-economische onzekerheden zijn groot, denkt de vermogensbeheerder.

Ondanks de lage effectieve rentes van staatsobligaties blijven obligaties voor Blackrock een belangrijke rol spelen in beleggingsportefeuilles.

Hedge bij onzekerheid

Als belegger in staatsobligaties hoop je doorgaans dat obligatiekoersen stijgen wanneer aandelenkoersen dalen. Het is daarmee een soort 'hedge' tegen aandelendalingen. Spreiden van je beleggingen vermindert zo het risico.

Bij Amerikaanse en Duitse staatsobligaties ging dat principe van communicerende vaten meestal ook op sinds 1980. Er waren ook uitzonderingen zegt Blackrock. In 2013 daalden aandelen- én obligatiekoersen toen de toenmalige Fed-voorzitter Ben Bernanke hintte op een mogelijke afbouw van de monetaire noodmaatregelen.

Verkoopgolf

Vandaag de dag krijgen handelsconflicten en geopolitieke spanningen steeds meer grip op de financiële markten. In die omstandigheden kunnen staatsobligaties weer een belangrijke bescherming bieden bij een verkoopgolf van risicovolle beleggingen.

BlackRock Investment Institute wijst naar Duitse staatsobligaties als voorbeeld. De effectieve rentes van die obligaties behoren tot de laagste ter wereld. Beleggers kunnen denken dat daarmee de ondergrens is bereikt, verdere rentedaling zou dus nauwelijks meer mogelijk zijn.

Waar ligt bodem in rente?

Beleggers kijken naar de beleidsrente van de ECB, voor die korte rente zou nauwelijks renteverlaging meer mogelijk zijn. Daarmee zou dan ook de ruimte voor daling van de effectieve rente op staatsobligaties al bijna weg zijn, redeneren beleggers. En juist door rentedaling lopen de obligatiekoersen op.

Blackrock stelt echter dat de ondergrens van de rente moeilijk in te schatten is. Sommige onderzoeken stellen dat de ondergrens van de rente in de eurozone rond de -1% ligt. Als dat klopt, is er nog steeds ruimte voor een daling van de effectieve rentes op staatsobligaties. Wel bieden staatsobligaties minder bescherming tegen grote schokken op de aandelenmarkt dan voorheen.

Inflatiebescherming aantrekkelijk

<>p>Welke obligaties zijn volgens Blackrock nog aantrekkelijk? De vermogensbeheerder wijst naar obligaties met inflatiebescherming, in jargon 'inflation linked bonds'. Die beschermen een portefeuille zowel bij een verkoopgolf op de aandelenmarkt als tegen inflatierisico's.

Volgens Blackrock onderschatten beleggers inflatierisico's. Door de lage inflatieverwachtingen zijn 'inflation linked bonds' te goedkoop. Blackrock suggereert ze te combineren met 'gewone' obligaties met een vaste rente. Een pakket van obligaties kan de weerstand van een portefeuille tegen verschillende ongunstige scenario’s vergroten.

Protectionisme en lage groei

Dergelijke scenario's ziet Blackrock wel. Als bijvoorbeeld handelsoorlogen aanhouden en het protectionisme toeneemt kan dat de wereldeconomie schaden. Als wereldwijde toeleveringsketens niet meer soepel lopen of zelfs breken kan dat leiden tot lage groei en hogere inflatie. Dat is slecht nieuws voor aandelen en voor 'gewone' obligaties, zonder inflatiebescherming. Inflatiom linked bonds kunnen juist wel profiteren.

Blackrock voorziet dat instapmomenten voor Amerikaanse staatsobligaties nog wat kunnen verbeteren. Tactisch gezien prefereert Blackrock Europese staatsobligaties boven Amerikaanse. Blackrock kijkt vooral naar obligaties uit de periferie van de eurozone en denkt dat de ECB aan de marktverwachtingen voor verdere versoepeling zal voldoen of deze zelfs zal overtreffen.

Wat denkt u?

pagehit