Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BREXIT 12-7-2019 18:21:19

Kans op een no-deal Brexit neemt toe waarschuwt Bank of England


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De Bank of England (BoE) waarschuwt in zijn laatste Financial Stability Report rekening voor het toenemende risico van een no-deal Brexit. Zo'n Brexit kan vervelende gevolgen hebben meldt Investment Week.

Nu de conservatieve leiderschapsrace voortduurt neemt het risico van een no-deal toe. Kandidaten voor het leiderschap Jeremy Hunt en Boris Johnson beloofden de afgelopen tijd allebei om de EU op uiterlijk op 31 oktober te verlaten. En dat met of zonder overeenkomst.

Het Britse pond reageerde slecht op dat nieuws en daalde tot bijna het laagste niveau sinds april 2017 tegenover de dollar.

Risico van junk-schuldencrisis

In het laatste rapport van de Bank of England staat dat een wanordelijke Brexit een hele reeks van negatieve gevolgen kan hebben voor Britse huishoudens en bedrijven. Denk aan een daling van het Britse pond, hogere rentes voor bedrijfs- en overheidsschulden en stijgende kosten voor bankleningen. Ook aandelenkoersen kunnen dalen.

De gouverneur van de BoE, Mark Carney, zei in het rapport dat de centrale bank de eisen voor Britse banken voor het aanhouden van reserves kan versoepelen. Dat is het geval als een no-deal Brexit de Britse economie hard raakt. Hierdoor zou 250 miljard pond vrijkomen voor leningen om de economie draaiend te houden.

Grote Britse banken hebben bovendien meer dan 1 biljoen pond aan hoogwaardige liquide activa, meldt de BoE. Daarmee moeten ze maandenlang aan verplichtingen moeten kunnen voldoen. Ze hoeven dan geen beroep te doen op valuta- of kapitaalmarkten.

Werken met no-deal scenario

Volgens het rapport zijn bedrijven en overheden al sinds november van plan om een no-deal-scenario in te voeren. Voor de Financial Policy Committee (FPC) is het goede nieuws daarvan is dat ze nu beter voorbereid zijn op de gevolgen voor de Britse economie in het geval van een no-deal Brexit.

Het rapport voegde hieraan toe: "Zelfs als een protectionistisch gedreven wereldwijde vertraging zou overslaan naar het Verenigd Koninkrijk op hetzelfde moment als de ergste wanordelijke Brexit, is de FPC van mening dat het centrale Britse banksysteem sterk genoeg zou zijn om de daaruit voortvloeiende economische schokken op te vangen in plaats van ze te versterken".

Ontwrichting

Toch blijven er zorgen genoeg in tijden van de Brexit, volgens de BoE. Het gaat niet alleen om de "materiële risico's van economische ontwrichting", maar ook om de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China en de wereldwijde vertraging van de economische groei.

Portefeuillebeheerder Hinesh Patel bij Quilter Investors wijst erop beleggers alert moeten blijven. De uitspraken van de BoE betekenen alleen dat de verwachting is dat het financiële systeem voldoende veerkracht heeft om de turbulentie het hoofd te bieden. Dat wil nog niet zeggen dat markten gunstige zullen reageren op een Brexit.

Patel voegt toe dat het stabiliteitsrapport van afgelopen november sprak over een brede veerkracht in de banksector. Maar nu rept het alleen over de grote bankinstellingen.

Somberder toon

De toon in de rapporten wordt ook wat somberder, stelt portefeuillebeheerder Patel. Er is veel aandacht voor een 'worst-case'-scenario van een wanordelijke Brexit. Blijkbaar zij de Brexit-zorgen van de BoE in de loop van het jaar gegroeid.

"Hoewel Mark Carney en zijn collega's enige geruststelling hebben gegeven dat er voldoende bescherming is tegen grote financiële instabiliteit, moeten investeerders nog steeds voorbereid zijn op de mogelijkheid van grote schommelingen in het pond en een grotere volatiliteit nu we de herfst en de deadline van oktober naderen om de EU te verlaten.

Hij voegde daaraan toe: "Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de beleggingsportefeuilles volledig gespreid zijn en dat de beleggers weten hoe zij in staat zijn deze scenario's kunnen opvangen."

Wat denkt u?

pagehit