Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RECESSIE 9-8-2019 16:19:57

'Meerderheid van economen denkt dat recessie in VS dichterbij komt door handelsoorlog'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De recente escalatie in de handelsoorlog tussen de VS en China heeft een volgende Amerikaanse recessie dichterbij gebracht. Dit zegt bijna 70 procent van de economen die persbureau Reuters polste.

Ook Fed-verlaging in 2020

Een meerderheid van de economen verwacht nu ook dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rentetarieven niet alleen in september maar ook volgend jaar zal verlagen.

Escalerende handelsspanningen door hogere importtarieven en beperkte toegang tot de markten schaden het sentiment, denkt hoofdeconoom van ING, James Knightley. Hij ziet ook dat kosten stijgen en dat de winstgevendheid van het bedrijfsleven wordt aangetast.

Dat laat het sentiment en de uitgaven van de consument niet onberoerd. Het sijpelt door naar de economie en vergroot het risico van een recessie.

Vorige maand voorspelden economen een vervolgtariefverlaging na die van juli in het vierde kwartaal, maar niet meer tot volgend jaar. Handelaren op de financiële markten gaan nu uit van meer renteverlagingen, niet alleen in september, maar ook in oktober. Ze geven een verlaging in december 40 procent kans.

Wat wil de Fed?

Maar het is niet duidelijk of de Fed de rente weer wil verlagen, laat staan dat er meerdere renteverlagingen komen. Fed Chair Jerome Powell heeft de laatste verlaging gebagatelliseerd als "een mid-cycle aanpassing aan het beleid". De financiële markten daalden daarop.

Maar door de rente te verlagen, werkt de Fed onbedoeld mee aan de handelsoorlog, denkt Aditya Bhave, senior wereldeconoom bij Bank of America Merrill Lynch.

Bank of America Merrill Lynch maakt zich zorgen over een 'negatieve feedback-loop' van renteverlagingen. Als de Fed een ruim monetair beleid voert kan de economie meer hebben. Er lijkt niks aan de hand, de financiële markten lopen op. In zo'n omgeving is er weinig urgentie om verdere escalatie van de handelsoorlog te beteugelen.

'Chicken game'

Philip Marey, senior strateeg van de VS bij de Rabobank denkt dat de Fed nog niet de noodzaak van substantiële renteverlagingen voelt. De Fed heeft volgens Marey de illusie dat de economie een mid-cycle aanpassing doorgaat. Een paar kleine aanpassingen lijkt de Fed genoeg.

Ondertussen speelt president Trump een 'chickengame', volgens Marey. De strateeg roept het beeld op van een levensgevaarlijk spel waarbij twee auto's in volle vaart op elkaar afrijden. De eerste autobestuurder die uitwijkt om een crash te voorkomen, is de lafaard, een 'chicken'.

President Trump denkt volgens Marey dat hij door meer strafmaatregelen tegen China de Chinese economie op de knieën kan dwingen. Dat zou zijn tactiek zijn om de Chinezen naar de onderhandelingstafel te krijgen en concessies te laten doen. Een gevaarlijk spel voor de economie van de VS.

Wat denkt u?

pagehit