Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RECESSIE 28-6-2019 10:22:54

Obligatiemarkten laten zien dat er zwaar weer op komst is


Fotobron: Pixabay
(finanzen.nl) - Sinds enkele maanden is er sprake van een omgekeerde rentetermijnstructuur, wat op de markten geldt als een relatief betrouwbaar waarschuwingssignaal dat er een recessie op komst is.

De kortetermijnrentes blijven boven de langetermijnrentes en dat zorgt er nu voor dat delen van de curve sneller stijgen dan andere delen, waardoor er grotere waardeverschillen ontstaan op de obligatiemarkt. Volgens enkele analisten op Wall Street is dit enorm zorgwekkend.

Kans op recessie

Normaal is een steilere rentecurve een signaal van een hogere economische groei, maar als een steile curve plaatsvindt na een sterke daling van de langetermijnrentes dan is dat doorgaans geen sterk teken.

"Een steile curve nadat de langetermijnrentes onder de kortetermijnrentes zijn gedoken zorgt voor een toegenomen kans op een recessie", aldus marktanalist Albert Edwards van Societe Generale in een rapport. "Dit laat zien dat de huidige cyclus voorbij is en dat het tijd is om te vluchten."

Kortom: er vindt een snelle stijging van de rentecurve plaats en dat suggereert dat er nu echt een recessie aankomt of er zelfs al is.

De spreads tussen zowel de vijf- en dertigjaarsrentes als tussen de drie- en dertigjaarrentes zijn sinds 2017 niet meer zo groot geweest. Het verschil werd groter, nadat de Federal Reserve de deur openzette voor een verlaging van de rentes. In maart van dit jaar doken de Amerikaanse driemaandsrentes onder de tienjaarsrentes.

De Amerikaanse zakenzender CNBC merkte op dat Edwards al lange tijd een berenmarkt verwacht, wat tot dusver niet is gebeurd. Toch lijkt de geschiedenis aan zijn kant te staan. Sinds halverwege de jaren 80 vonden flinke koersverliezen altijd plaats als de rentecurve steiler werd nadat de langetermijnrentes onder die van de korte termijn doken, zo waarschuwde Goldman Sachs in maart al.

Genoeg zorgen

"Voor nu geeft de obligatiemarkt een signaal af dat de kansen op een recessie groter zijn dan de kans op verdere koersstijgingen", aldus analist Tom Essaye van Sevens Report Research. "De rentecurve wordt steiler en dat is niet een positief signaal voor de markt."

Beleggers hebben dan ook genoeg zorgen, onder meer over de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, een teruglopende economische groei, zwakkere macro-economische cijfers en teruglopende bedrijfswinsten. Als gevolg verwachten handelaren dat de Federal Reserve al in juli de rente zal verlagen om de economie te stimuleren.

Evenwel zijn niet alle marktvorsers het erover eens dat de huidige ontwikkelingen op de obligatiemarkten negatief zijn. Analist Tom Lee van Fundstrat Global Advisors stelde dat de steile rentecurve juist een "sterk cyclisch signaal" is dat de economische groei opnieuw zal aantrekken.

Wat denkt u?

pagehit