Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 31-5-2019 15:43:23

Obligatiemarkten waarschuwen voor recessie, maar geen paniek


Fotobron: Pixabay
(finanzen.nl) - In de afgelopen week doken de Amerikaanse tienjaarsrentes onder de driemaandelijkse rentes. Dit fenomeen wordt een omgekeerde rentecurve genoemd en wordt vaak gezien als een waarschuwing dat er op middellange termijn zwaar weer op komst is. Of een recessie.

"Een rentecurve bevat inderdaad een belangrijke waarschuwing, maar de bewegingen van afgelopen week hoeven niet meteen te betekenen dat er een ramp op komst is, zo stelt analist Hannah Anderson van JPMorgan. Het is vooral van belang welk deel van de rentecurve omgekeerd is.

Niet altijd een recessie

Op 23 mei doken de Amerikaanse tienjaarsrentes weliswaar onder de driemaandelijkse rentes, maar niet onder de tweejaarsrentes, waar juist vaak naar wordt gekeken bij het signaleren van een mogelijke recessie.

Volgens Andersons doken de tienjaarsrentes in het verleden in aanloop naar recessies vaak eerder onder de tweejaarsrentes en pas daarna onder de driemaandelijkse rentes.

Voorafgaand aan recessies in het verleden was er weliswaar altijd een omgekeerde curve in de tweejaars en tienjaarsrentes, maar dat wil niet zeggen dat er altijd een recessie was als de rentecurve zich omkeerde.

Eind jaren zestig en in de jaren negentig was er ook sprake van een dergelijke rentecurve, maar toen bleef een recessie uit.

Ook missen er volgens de analist van JPMorgan nog andere factoren, die wel aanwezig waren toen een omgekeerde rentecurve daadwerkelijk leidde tot een recessie. Een zo’n factor zijn de stimuleringsmaatregelen van de grote centrale banken, hetgeen de rentecurve kan beïnvloeden. Het stimuleringsbeleid van grote centrale banken kan volgens Anderson tot een ander gedrag onder grote institutionele investeerders hebben geleid, waardoor er bijvoorbeeld meer geld naar obligaties ging en waardoor de rentes als gevolg lager bleven dan ze normaal zouden zijn.

Handelsconflict

Volgens Andersons duidt de recente omgekeerde rentecurve niet direct op een recessie, maar is het eerder een reflectie van de toegenomen zorgen over het huidige handelsconflict en het stimuleringsbeleid van centrale banken.

"De grootste zorgen voor dit jaar, waaronder een groeivertraging en de handelsspanningen, lijken niet op korte termijn te verdwijnen. Het is te vroeg om de alarmbellen te luiden, maar enige terughoudendheid is wel goed", concludeerde de strateeg van JP Morgan.

Wat denkt u?

pagehit