Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BUNDS 16-7-2019 10:44:00

Obligatiespecialist: 'Dat de markt voor Duitse Bunds verdwijnt, is zeer aannemelijk'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De Duitse Bunds fungeren voor beleggers als veilige haven. Fixed Income-strateeg Christopher Jeffery van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) stelt dat de Duitse staatsschuld in 2012 nog 80 procent van het bbp bedroeg, maar sindsdien snel daalt.

De strateeg benadrukt dat nog dit jaar 60 procent van het bbp wordt bereikt, een doel dat Europese lidstaten vastlegden in het Verdrag van Maastricht. "Tegen het midden van de jaren 2030 is het heel goed mogelijk dat de Duitse overheidsschuld vrijwel is verdampt", meent Jeffery. Te weten minder dan 30 procent van het bbp in 2032 en onder de 20 procent in 2037.

Drie voorwaarden waaraan moet worden voldaan

Om het bovenstaande scenario te realiseren, hoeft Duitsland volgens de obligatiespecialist de komende twintig jaar "slechts" aan drie voorwaarden voldoen. Ten eerst een bbp-groei van nominaal 2 procent per jaar. Dat is onder het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Daarnaast moet er sprake zijn van een primair begrotingsoverschot van gemiddeld 1,5 procent van het bbp, in lijn met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. En verder dient de rente in lijn te blijven met wat financiële markten inprijzen.

De strateeg noemt een belangrijk punt dat door de lage rendementen de gemiddeld te betalen coupon op Duitse staatsobligaties waarschijnlijk tot 2024 verder daalt. De gemiddelde looptijd van een Duitse staatsobligatie bedraagt zeven jaar, beargumenteert Jeffery, en een obligatie die wordt afgelost kan tegen een lagere coupon worden geherfinancierd.

Niet belachelijk

Jeffery benadrukt daarnaast dat een dergelijk lage staatschuld van een Europees land geen "belachelijke stelling" is. "Het is niet ongehoord", schrijft hij in een analyse.

"Door soortgelijke redenen worstelt Zweden om zijn schuld boven het 'anker' te houden op 35 procent van het bbp. Estland heeft een uitstaande bruto overheidsschuld van slechts 8 procent van het bbp."

Het scenario waarin de Duitse staatsschuld verdwijnt, zou betekenen dat de eurozone het moet stellen zonder liquide, veilige haven die fungeert als de hoeksteen van het financiële systeem.

Pan-Europese beleggingscategorie

Jeffery verwijst naar een discussienota van de Europese Commissie, die stelt dat een veilige pan-Europese beleggingscategorie "zou helpen bij het diversifiëren van de assets aangehouden door banken, het verbeteren van de liquiditeit en de overdracht van het monetaire beleid en het zou helpen om de interconnectie tussen banken en landen te verbeteren".

Door het gebrek aan een dergelijke beleggingscategorie zou het volgens de expert in vastrentende waarden dan ook geen verrassing moeten zijn dat Duitse effecten zo enorm duur zijn.

Wat denkt u?

pagehit