Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 26-8-2019 15:45:00

Obligatiespecialist: 'Uitzonderlijk 2019 maakt obligatiemarkt kwetsbaar'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Als de verwachtingen ten aanzien van monetair beleid niet worden waargemaakt, of als er een gebeurtenis is die het optimisme onder beleggers vergroot, dan kunnen de rendementen op de vastrentende markt significant terugvallen, aldus Chris Iggo. Hij is Chief Investment Officer Fixed Income bij de Franse vermogensbeheerder AXA Investment Managers.

"Op de lange termijn wordt het rendement op obligaties bepaald door de couponrente, en niet door koerswinst als gevolg van een dalende marktrente." Iggo noemt de situatie waarin de totaalrendementen op de obligatiemarkten grotendeels door koerswinsten worden gedreven, dan ook "onhoudbaar".

Geen hebzucht, maar angst

Over de middellange tot lange termijn komen volgens hem bijna alle rendementen van obligaties voort uit de afgelopen jaren zeer sterk gedaalde couponrente. "De meeste obligaties worden op 100 uitgegeven en op 100 afgelost." De CIO noemt 2019 "uitzonderlijk".

De vraag of er sprake is van een zeepbel op de obligatiemarkten dient zich weer aan, zo stelt Iggo vast. "Maar als het een zeepbel is, dan is het er een van angst in plaats van hebzucht."

Hij zegt dat (het massaal) obligaties kopen met een negatief rendement geen bubbel is op de manier van techaandelen in 1999 of verpakte hypotheekobligaties in 2006. De vraag wordt volgens de AXA-expert gedreven door de angst voor recessie in de Verenigde Staten en de langdurige stagnatie in Europa, in combinatie met een onvoorspelbaar beleid van populistische politici. "Met een Duitse obligatie die nul procent rente biedt krijg je in elk geval je geld terug."

Risico op doorgeschoten zijn

Maar, zo stelt Iggo, er is een risico dat de markten zijn doorgeschoten. Hij wijst op de volgende aspecten: het rendement op Duitse staatsobligaties ligt onder de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB), en de Amerikaanse tienjaarsrente ligt onder de Fed Funds rate.

"Als de centrale banken de verwachtingen van verdere renteverlagingen niet inlossen, dan kunnen lange rentes behoorlijk terugveren en beleggers die laat in langlopende obligaties zijn gestapt een tik geven."

De obligatiespecialist voorziet overigens geen terugkeer van substantieel hogere renteniveaus. "Tenzij de vooruitzichten ineens verbeteren. De lage groei is de uitkomst van een diepere malaise", aldus Iggo, "en die is gebaseerd op de lage productiviteitsgroei in de westerse wereld."

Wat denkt u?

pagehit