Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
KOERSSPRONG 13-7-2018 12:21:16

Pittig: rente van 10% op 3-jarige lening van Steinhoff


Fotobron: Steinhoff International Holdings N.V.

(finanzen.nl) - Het aandeel van de Zuid-Afrikaanse meubelonderneming Steinhoff is sinds woensdag met meer dan 80 procent opgelopen tot 22 eurocent. Aandeelhouders hopen dat een herstructurering van de zware schuldenlast het noodlijdende bedrijf gaat helpen.

Obligatiehouders moeten daarvoor wel bereid zijn geld te blijven steken in Steinhoff tegen een jaarlijkse rentevergoeding is 10 procent. Beleggers krijgen dat bedrag echter niet uitgekeerd. Steinhoff schrijft de rente bij op de lening.

De Zuid-Afrikaanse meubelgigant met meer dan 12.000 winkels in meer dan dertig landen is flink afgestraft na een boekhoudschandaal dat in 2017 volop de aandacht trok. De koers is daarop met 95 procent gedaald, ook als je de koersspurt van de afgelopen dagen meerekent. Steinhoff is de grootste internationale meubelketen na Ikea. Het schandaal was een absolute schok.

Er lopen verschillende procedures van beleggers tegen Steinhoff. De Vereniging van Effectenbezittters is verder achter accountant Deloitte aangegaan en heeft vervolgens ook banken aansprakelijk gesteld.

Aandelenbeleggers lijken weer wat hoopvoller, obligatiehouders kunnen nu gaan kiezen. Schuldeisers hebben tot 20 juli om te bedenken of ze ingaan op het voorstel van Steinhoff. Tien procent rente klinkt op een driejaars-lening aardig, maar de onderneming keert de rente niet uit. Het kan de cash te goed gebruiken. De leningenportefeuille beloopt 9,6 miljard euro.

Creditratingbureau Moody’s trok afgelopen juni de creditrating van Steinhoff in. Het bedrijf had sinds december 2017 al een lage Caa1-rating. Die staat voor een zeer hoog risico, een speculatieve belegging. Ook ratingbureaus S&P en Fitch hadden de ratings voor Steinhoff verlaagd naar bijna ‘junk-status’ eind 2017.

Wat denkt u?

pagehit