Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 25-6-2019 16:35:52

'Superdure obligaties worden nog duurder', en intussen is rente op Bunds op laagste niveau ooit


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Chris Iggo denkt dat de Amerikaanse tienjaarsrente in de komende maanden daalt naar 1,6 procent, en dat het rendement op Duitse Bunds met dezelfde looptijd dichtbij het huidige niveau van de depositorente van de Europese Centrale Bank (min 0,40 procent) uitkomt.

Uiteindelijk zullen waarderingen een rol gaan spelen op de obligatiemarkten, aldus Iggo, maar daarvoor is wel een reeks aan veranderingen nodig. Denk aan meer optimisme onder beleggers over de groeivooruitzichten, hogere inflatieverwachtingen en een einde aan bepaalde politieke risico's (zoals de Amerikaans-Chinese handelsoorlog).

Rente Duitse 10-jaarsleningen historisch laag

Onderwijl werd op dinsdagochtend bekend dat de rente op tienjarige Duitse staatsleningen op het laagste niveau ooit is uitgekomen. Duits staatspapier geldt als een betrekkelijk risicoarme belegging en is dus in trek. De waarde en de rente van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

Een negatieve rente, de Duitse is min 0,33 procent, betekent dat beleggers bereid zijn zelfs iets toe te leggen op hun investering. In 2016 dook de Duitse rente voor het eerst in de geschiedenis onder nul. De rente op de tienjarige Nederlandse staatsleningen stond op min 0,156 procent.

Wat duurder worden nog meer bepaalt

Iggo gaat nader in op waarom staatsobligaties nog duurder worden, buiten de hierboven genoemde onzekerheden. Vergrijzing en digitalisering hebben volgens hem de inflatie gedrukt. Het aanjagen van de geldontwaarding is nog niet zo eenvoudig in economieën die meer overcapaciteit hebben dan de werkloosheidscijfers suggereren, stelt Iggo. "En dan is er nog een structureel tekort aan obligaties. Beleggers hebben ze nodig en er zijn simpelweg niet genoeg."

Iggo wijst erop dat centrale banken een substantieel deel in portefeuille hebben, en dat een recordhoeveelheid negatieve rendementen oplevert. "Obligaties met positieve 'yields' zijn dus zeer schaars. Intussen zorgt de behoefte aan inkomen en diversificatie binnen de portefeuille wel voor een aanhoudende vraag."

De obligatiespecialist wil benadrukken dat beleggers niet alleen moeten kijken naar de huidige yields. Volgens Iggo is het momentum "zeer sterk" gezien de door ECB-president Mario Draghi beloofde versoepeling en het feit dat beleggers obligaties met steeds langere looptijden kopen.

Wat denkt u?

pagehit