Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RENTE 2-8-2019 17:43:17

Voor het eerst negatieve rente op Duitse 30-jaarsleningen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - De rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van dertig jaar is voor het eerst negatief. Dat betekent dat kopers van het staatspapier minder geld terugkrijgen aan het einde van de looptijd dan ze nu investeren. De rente zakte vrijdag tot min 0,002 procent.

Vluchthaven

Beleggers gaan steeds vaker op zoek naar 'veilige' beleggingen omdat ze de risico's van aandelen te hoog vinden. De daling van de laatste tijd hangt samen met onzekerheid over de voortgang van de wereldeconomie. Die lijkt steeds meer last te hebben van onder meer de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.

Denemarken en Zwitserland gingen voor

Tot nu toe hadden alleen Denemarken en Zwitserland een negatieve rente op de langjarige staatsleningen.

De rente op Nederlandse staatsobligaties is ook historisch laag. Op tienjaarsleningen is de rente gezakt tot -0,339 procent. De tienjaarsrente werd eind mei negatief en is de afgelopen weken vrijwel steeds aan het dalen.

Het effectieve rendement op Nederlandse staatsobligaties schuldpapieren met een looptijd van dertig jaar zakt ook gestaag. Maar die ligt nog op 0,006 procent en is dus nog nét positief.

Wat denkt u?

pagehit