RENTES 16-8-2019 15:41:11

‘Beleggers moeten zich meer zorgen maken als de rentecurve weer steiler wordt’

(finanzen.nl) - Bij een omgekeerde rentecurve duiken de Amerikaanse tweejaarsrentes onder die van de tienjaarsrentes. Beleggers verdienen dan dus meer als zij hun geld voor een korte termijn wegzetten dan voor lange termijn. Op woensdag daalde de tweejaarsrente voor het eerst sinds 2007 ver onder de tienjaarsrente.

Als de rentecurve steiler wordt, dan betekent dit juist dat beleggers meer rente krijgen voor hun obligaties met een langere looptijd.

Een omgekeerde rentecurve betekent niet altijd dat er een recessie aankomt, maar in veel gevallen wel. Sinds eind jaren 90 duurde het gemiddeld 22 maanden nadat de rentecurve zich omkeerde, voordat de economie in een recessie terechtkwam, aldus Credit Suisse.

Een andere angst onder beleggers, is dat de Fed hierop gaat reageren, maar niet snel genoeg of agressief genoeg om een recessie tegen te gaan.

"Beleggers moeten zich meer zorgen maken als de rentecurve nu weer steiler wordt, gezien dit een beter signaal is voor een recessie. In deze gevallen willen beleggers hun risico’s dan snel terugschroeven", aldus analist Tobias Levkovich bij Citigroup.

Aandelen stijgen doorgaans nog maanden verder als er een omgekeerde rentecurve optreedt, maar als de rentecurve eenmaal steiler en steiler wordt, dan worden beleggers nerveus en doen zij massaal aandelen van hand.

Als de curve steiler wordt, dan komt doorgaans de tweejaarsrente onder druk te staan op het moment dat de Fed de rentes verlaagt. De tweejaarsrente reflecteert de rente die de Fed hanteert en deze zal dan ook dalen zodra de Amerikaanse centrale bank een ruimer monetair beleid aanhoudt. De tienjaarsrentes worden dan gezien als een veilige haven.

Op vrijdag was er geen sprake van een omgekeerde rentecurve, maar het kan wel weer komen. De tweejaarsrente koerste vrijdagmiddag rond een niveau van 1,51 procent, terwijl de tienjaarsrente rond de 1,54 hangt.

"Recessies vinden doorgaans 12 tot 15 maanden plaats nadat er een omgekeerde rentecurve heeft plaatsgevonden, maar het kan ook wel tot twee jaar duren", aldus Levkovich. "Nu overhaaste beleggingsbeslissingen maken is dus onverstandig." Volgens Levkovich worden aandelen doorgaans weer aantrekkelijker, mede vanwege de hogere dividendrendementen boven de dalende obligatierendementen.

De analist is ervan overtuigd dat de beurzen tot minstens het einde van dit jaar licht stijgen, maar wel met een toegenomen volatiliteit. "We begrijpen ook de afstraffing van banken en energie gerelateerde aandelen maar vinden deze toch overdreven. Ook denken we dat beleggingen gerelateerd aan de gezondheidszorg een veiligere haven kan zijn dan de dollar, goud of Amerikaanse staatsobligaties."

Wat denkt u?

pagehit