RENTES 16-8-2019 09:27:46

‘ECB komt in september met flink stimuleringspakket’


Fotobron: Flickr, ECB licence CC BY-NC-ND 2.0
(finanzen.nl) - In gesprek met The Wall Street Journal laat topbankier Olli Rehn van de centrale bank weten dat de groeivertraging van de mondiale economie genoeg aanleiding geeft voor de ECB om met een flink stimuleringspakket te komen. Daaronder vallen veel en substantiële obligatieaankopen, naast een verlaging van de beleidsrentes.

"Het is belangrijk dat we met een significant en betekenisvol stimuleringspakket komen in september", aldus Rehn, die tot een van de beleidsmakers hoort binnen de centrale bank. "Met betrekking tot de financiële markten, is het vaak beter om door te schieten dan om tekort te schieten", aldus de topbankier. En daar hoort volgens hem een "zeer sterk" pakket aan verruimende maatregelen bij.

Actie vanuit de ECB

Macro-economische cijfers uit Duitsland en China lieten afgelopen week nog zien dat twee van de grootste economieën flinke tegenwind ondervinden, onder meer door de huidige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de Brexit.

President Mario Draghi van de ECB liet afgelopen maand al doorschemeren dat de centrale bank in september mogelijk actie onderneemt, maar de nieuwe opmerkingen van Rehn doen vermoeden dat de verruimende maatregelen mogelijk sterker zullen zijn dan waar de markt nu rekening mee houdt.

Analisten verwachten dat de ECB volgende maand de rente, die nu op 0,4 procent negatief staat, met 0,1 procentpunt zal verlagen. Ook verwachten zij een inkoopprogramma van obligaties met een omvang van 50 miljard euro. Dit programma werd net afgelopen jaar afgerond.

De ECB kan volgens Rehn ook bepalen om de regels voor langetermijnleningen voor banken te versoepelen, door de rentes hierop te verlagen of om de looptijd te verlengen.

Een pakket maatregelen heeft daarbij volgens de topbankier meer effect dan een serie maatregelen die over een langere periode worden uitgesmeerd, vanwege de synergieën tussen de beleidsmaatregelen.

ECB drukt op de koopknop

Om meer ruimte vrij te maken voor het opkopen van obligaties, kan de ECB besluiten om de regels van het opkoopprogramma aan te passen. De centrale bank mag nu niet meer dan 33 procent van de staatsschuld van een individueel land in de eurozone opkopen, aldus Rehn. Rehn sluit zelfs niet uit dat de centrale bank aandelen gaat opkopen.

De bankier noemt als grootste risico’s voor de Europese economie momenteel de instabiele situatie in Italië, de groeivertraging in China, de onzekerheden gerelateerd aan de handelsoorlog en een harde Brexit.

"De verwachtingen voor de Europese economie zijn in de afgelopen maanden zeker verslechterd", aldus Rehn. "Deze verslechtering rechtvaardigt actie vanuit de ECB."

Wat denkt u?

pagehit