RENTES 21-12-2018 11:19:44

‘Twee extra renteverhogingen kunnen recessie aanwakkeren’


Fotobron: YouTube, Wochit News
(finanzen.nl) Bianco werd flink negatiever over de nabije toekomst, nu het erop lijkt dat de Amerikaanse centrale bank van plan is om ook in 2019 de rentes te verhogen. Als dit daadwerkelijk gaat gebeuren, kan dat een recessie aanwakkeren, zo vreest de marktvorser.

"De financiële markten zijn bezorgd dat twee extra renteverhogingen volgend jaar teveel van het goede zijn", aldus Bianco tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC. Recente uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Fed maken de financiële markten volgens de analist bang dat er beleidsfouten worden gemaakt en dat als gevolg van een te krap monetair beleid er een recessie komt.

Bianco is ook bezorgd dat het afbouwen van de balans in 2019 niet zo makkelijk zal gaan als verwacht.

De marktanalist is wel vaker kritisch op het beleid van de Amerikaanse centrale bank en suggereerde in oktober al dat Powell de economie langs de afgrond leidt.

"De Fed moest zeer voorzichtig zijn dat ze niet iets breken, zoals in het verleden wel vaker is gebeurd met een te krap monetair beleid", aldus de analist. Hoewel de Fed het aantal te verwachten renteverhogingen voor volgend jaar afgelopen woensdag al terugschroefde van drie naar twee, had Bianco gehoopt dat Powell even op de pauzeknop zou drukken. "De financiële markten gingen uit van minder dan één renteverhoging in 2019."

De mondiale aandelenmarkten verloren flink wat terrein na het rentebesluit van de Fed op woensdagavond. De Dow Jones-index daalde tot het laagste niveau sinds november 2017 en de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 sloot zelfs op het laagste niveau sinds september 2017. Op donderdag verloren de Amerikaanse beurzen nog eens rond de twee procent, terwijl de Amsterdamse aandelenmarkten eveneens ruim twee procent prijsgaven. De malaise op de wereldwijde beurzen deed de goudprijzen wel goed.

Wat denkt u?

pagehit