BEURZEN 3-1-2017 14:22:41

De invloed van de centrale banken op de beurs zal afnemen dit jaar


Fotobron: Flickr, MarineCorps NewYork

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft een mooi verhaal geschreven over wat dat betekent voor beleggers in het nieuwe jaar. Eerst de situatie zoals ie was, en nu ook nog is.

De financiële markten werden vooral gestuurd door de lage rente die centrale banken hanteerden, plus het verwoede opkoopprogramma van obligaties door de Europese Centrale Bank. Het zorgde ervoor dat de prijzen van obligaties en defensieve, veilige aandelen flink omhoog gingen.

Rally van het risico

De verwachting van WSJ is dat daar een draai in gaat komen. Met minder steun van de centrale banken, zullen andere beleggingen prominenter in het daglicht komen. Vooral de risicovollere beleggingen zullen waarschijnlijk meer rendement op gaan leveren en voortborduren op de rally die de Amerikaanse beurzen inzetten sinds Donald Trump begin november werd verkozen tot president van de Verenigde Staten.

Defensieve aandelen en obligaties zullen op hun beurt een stap terug doen als de centrale banken dat ook doen. In plaats van kijken wat de centrale bank doet en in die beweging meegaan, zullen beleggers weer gaan kijken naar de cijfers van het bedrijf: winstgevendheid, groei, omzet, etc.

Beleggers bereiden zich voor

Beleggers bereiden zich al voor op die omslag en sinds Trumps verkiezing - van wie veel wordt verwacht qua overheidsinvesteringen - is de wereldwijde MSCI World Index weer gevoelig voor economische bewegingen.

De zogenaamde cyclische aandelen, de risicovollere categorie, zijn sinds november met 10 procent gestegen, terwijl defensieve aandelen 'slechts' 4,6 procent omhoog gingen. Goed voorbeeld daarvan zijn de financials, die het over het algemeen moeilijk hadden in 2016, maar sinds de Amerikaanse verkiezingen in de VS en de Eurozone hard omhoog schieten.

Resteert de bedrijven waar beleggers nu op gokken nog één pittige opdracht: voldoen aan de verwachtingen. De komende maanden moeten zij laten zien dat ze in staat zijn de verwachte winsten te produceren. De druk zit erop.

Wat denkt u?

pagehit