RENTE 19-12-2016 16:40:00

'Fed gaat de rente komend jaar hooguit twee keer verhogen, en de eerste keer pas in juni'


Fotobron: Flickr, Day Donaldson. Foto bewerkt voor gebruik

Dat denkt de meerderheid van 31 topeconomen op Wall Street die meededen aan uit een enquête van de Financial Times. De Fed wil eerst zien wat er terechtkomt van alle nieuwe beleidsplannen van president Trump, en dan pas geloven dat die de groei van de Amerikaanse economie verder zal versterken.

"De wereldwijde groei zal volgend jaar toenemen, maar nog onder zijn gemiddelde niveau voor de lange termijn blijven", zegt Gregory Daco van Oxford Economics. "Trumps beleid, en de verwachtingen daaromtrent, worden van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de wereldeconomie." De economen verwachten wel dat de nieuwe president zijn belastingverlaging en investering in infrastructuur door het in meerderheid Republikeins gebleven Congres geaccepteerd zal weten te krijgen.

Zelfs als Trump het Congres meekrijgt, zal zijn beleid de groei maar beperkt kunnen verhogen

Maar zelfs dat succes zal voorlopig slechts een beperkt positief effect hebben op de groei van de Amerikaanse economie, denken de meeste van de ondervraagde economen: 0,2 procent extra bbp-groei voor komend jaar, tot een totaal van 2,2 procent, en 0,4 procent voor 2018, tot 2,3 procent. De financiële markten zijn de laatste jaren sceptisch geworden over de voortdurend beloften door de Fed.

Van de vier renteverhogingen die de Fed voor dit jaar in het vooruitzicht stelde, realiseerde de centrale bank er slechts één, en dat pas begin december. Toch is de scepsis sindsdien aan het afnemen. De koersontwikkeling van rentederivaten wijst op een kans van 46 procent dat de Fed in 2017 drie keer zal verhogen.

Wat denkt u?

pagehit