RENTE 24-9-2018 14:55:33

Northern Trust: 'Vier renteverhogingen VS in het vat'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Na een lange periode van economische groei en koersstijgingen is er geen behoefte meer aan een zeer ruim monetair beleid, analyseren Carl Tannenbaum, Ryan James Boyle en Vaibhav Tandont in een gezamenlijk rapport. De Amerikaanse economie draait nog steeds op volle toeren, terwijl de stimulansen (waarvan de belastingverlaging de belangrijkste is) en neerwaartse risico's (handelsspanningen) elkaar in evenwicht lijken te houden.

Over wat een 'neutrale' korte Fed-rente is, verschillen de meningen, maar volgens Northern Trust ligt deze waarschijnlijk tussen de 2,75 procent en 3 procent. Het te lang laag houden van de beleidsrente is bovendien niet zonder risico's: goedkope kredieten kunnen leiden tot financiële excessen. De rentevorsers van de vermogensbeheerder zien al signalen daarvan op de kredietmarkt, "waar veel geld jaagt op de beschikbare deals".

De obligatiemarkt lijkt reeds rekening te houden met een renteverhoging, aangezien de lange rente 25 basispunten hoger ligt dan een maand geleden, aldus de economen van Northern Trust. "Daarmee is de kans op een inverse rentecurve (waarbij de korte rente hoger ligt dan de lange rente, een situatie die vaak gevolgd wordt door een recessie) kleiner geworden, hetgeen de Fed meer speelruimte geeft."

Sinds de Fed eind 2015 begon met het verhogen van de rente werd in de officiële statements het woord "accommodative" gebruikt. Verschillende marktpartijen verwachten dat dit woord deze week wordt geschrapt, signaleren Carl Tannenbaum, Ryan James Boyle en Vaibhav Tandon. De rentevorsers zien hierin een nieuw signaal dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken opschuift naar een 'neutraal' beleid.

Wat denkt u?

pagehit