RENTE 6-2-2018 13:10:14

Spannende week voor het Britse pond


Fotobron: freeimages.com

AMSTERDAM (finanzen.nl) - Het rentebesluit van de Bank of England (BoE) en de escalatie van de Brexit-spanningen in de Conservatieve Partij kunnen het Britse pond volatiele dagen bezorgen. Dat verwacht Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe.

Op donderdag heeft Mark Carney, gouverneur van de BoE, de belangrijke bijeenkomst met de monetaire beleidscommissie die de rentetarieven in het Verenigd Koninkrijk vaststelt. "Belangrijk zal zijn om een goede balans te vinden tussen het inflatiepeil, waarvan verwacht wordt dat die langzaam aan af zal nemen, en macrocijfers die aangeven dat de economische groei in het Verenigd Koninkrijk vertraagt."

Carney zal zijn nieuwe inflatierapport presenteren en veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van de loongroei. Indien die de (stijgende) lijn zoals in de Verenigde Staten volgt, dan is het voor Carney mogelijk te zinspelen op een nieuwe renteverhoging later dit jaar. Volgens Hordijk lopen de financiële markten hier al op vooruit. "Er wordt met 50 procent kans rekening gehouden met een renteverhoging in mei." Maar al het mogelijke rumoer deze week kunnen het Britse pond in beweging brengen.

Naast het monetaire beleid is de politiek constellatie in het Verenigd Koninkrijk een mogelijke sterke aanjager voor het geloof of ongeloof in het pond sterling. "Met name alles wat met de Brexit te maken heeft, is van invloed", aldus Hordijk.

De spanningen binnen de Conservatieve Partij tussen aanhangers van een harde en een zachte Brexit zullen deze week waarschijnlijk heviger worden. Want Britse en Europese ambtenaren onderhandelen in Brussel weer verder over de toekomstige handelsrelatie tussen de Britten en de Europese Unie. De vraag is of er vooruitgang wordt geboekt (of niet)? Dat beïnvloedt zowel de binnenlandse politieke situatie van het Verenigd Koninkrijk als de koers van het Britse pond.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

GBP/EUR 1,1394 -0,0012
-0,11
GBP/USD 1,2723 -0,0011
-0,09
EUR/GBP 0,8775 0,0004
0,05
USD/GBP 0,7859 0,0006
0,07
pagehit