RENTE 12-10-2017 11:38:56

Toch nog aardig wat twijfel bij Fed over renteverhoging in december


Fotobron: Flickr, Federalreserve

Elf van de zestien bestuurders tekenden in september hun steun in voor nog één renteverhoging dit jaar, bleek uit de toen uitgegeven 'dot plot'. Nog een bestuurder pleitte zelfs voor nog twee renteverhogingen, terwijl vier leden lieten weten de rente, nu tussen 1 en 1,25 procent, het liefst de rest van het jaar ongemoeid te laten.

Dat oogt toch als een vrij duidelijke meerderheid die nog een renteverhoging wil gaan afdwingen dit jaar. Maar uit de notulen van de vergadering blijkt toch wel dat er onder de bestuurders van de Amerikaanse centrale bank wel iets minder stelligheid heerst.

Beleggers hadden hun verwachtingen over nog een renteverhoging in december al flink opgeschroefd, maar strateeg Mike Loewengart zegt tegen beleggingssite MarketWatch dat dat wellicht een beetje voorbarig is.

"Wat opvalt aan de notulen zijn de groeiende tegenstellingen tussen Fed-bestuurders en dus het idee dat het zeker nog niet gegarandeerd is dat er een renteverhoging komt in december", zegt Loewengart.

Inflatie zorgt voor verdeling

De Fed-bestuurders zijn het vooral oneens over de inflatie. Het idee was dat die tot 2 procent moest stijgen voordat er verdere renteverhogingen zouden volgen. Maar de inflatie staat nog altijd niet eens op 1,5 procent, volgens de metingen die de Fed gebruikt.

Voor een groep binnen het bestuur is dat reden om renteverhogingen vooralsnog af te houden. De doelstelling van 2 procent inflatie is immers nog niet bereikt, dus de tijd is volgens hen niet rijp.

Anderen stellen juist dat de centrale bank nu wel een keer de rentes moet gaan verhogen, omdat het anders bijdraagt aan zeepbellen op de financiële markt, omdat geld lenen nog altijd zo goedkoop is.

Wat denkt u?

pagehit