RENTE 15-12-2016 20:05:42

Verzekeraars krijgen miljardenklap als rente lang laag blijft


Fotobron: Freeimages.com

FRANKFURT (AFN) - Europese verzekeraars moeten rekening houden met flinke financiële klappen als de rente zeer lang zeer laag blijft. Dat blijkt uit een stresstest waarvan Eiopa, de Europese toezichthouder voor verzekeraars en pensioenfondsen, de resultaten donderdag heeft gepubliceerd.

Zonder de resultaten voor individuele bedrijven te noemen, meldde Eiopa dat een scenario met een langdurig lage rente een gat van bijna 100 miljard euro zou slaan in de kapitaalbuffers van verzekeraars. Voor de onderzochte Nederlandse verzekeraars wordt een klap van ruim 9 miljard euro voorzien.

Daarmee wordt de branche in ons land relatief gezien het zwaarst getroffen. Ook verzekeraars in Duitsland en Oostenrijk blijken extra kwetsbaar. Nederlandse verzekeraars blijken dan wel weer beter bestand tegen een plotselinge en scherpe daling in de waarde van aandelen en obligaties dan branchegenoten in andere Europese landen.

DNB wijst op eigen rapport

,,De resultaten onderstrepen de noodzaak voor verzekeraars om verder te gaan met het toekomstbestendig maken van hun bedrijfsmodellen'', stelde De Nederlandsche Bank (DNB) in een reactie. De toezichthouder wees daarbij op een eigen rapport dat eerder deze week werd gepubliceerd. Daarin waarschuwde DNB dat verzekeraars verder in de verdrukking komen door dalende premies, toenemende concurrentie en digitalisering.

Het Verbond van Verzekeraars kwam met een optimistischere lezing. ,,Uit de test blijkt dat de Nederlandse verzekeraars die zijn getoetst een hevig stress-scenario aan kunnen en een goede uitgangspositie hebben'', aldus de brancheorganisatie.

Wat denkt u?

pagehit