RENTE 6-6-2019 18:20:00

Bart Hordijk: 'De Europese Centrale bank laveert moedig tegen de mondiale tegenwind'


Fotobron: ECB (CC BY-NC-ND 2.0)

(finanzen.nl) - In feite gaf de ECB op donderdagmiddag gehoor aan verwachtingen in de markt dat de economie en de inflatie van de eurozone voorlopig nog niet zonder stimulering kunnen. Maar er komt een einde in zicht.

"Ondanks de nadruk van ECB-president Mario Draghi op stijgende handelsspanningen durfde de ECB het aan om een minder verruimend monetair beleid aan te kondigen dan sommigen van tevoren verwacht hadden", aldus Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, in reactie op het rentebesluit en de daaropvolgende persconferentie van Draghi.

Aanzienlijke ruimte

De rente die banken betalen onder het LTRO-programma wordt tien basispunten boven de ECB-depositorente gezet, hetgeen minder genereus is dan verwacht. Ook kwam in de rente-aankondiging naar voren dat de ECB in de eerste helft van 2020 de rente "op haar huidige niveau" houdt.

"Het betekent dat de renteverlagingen waar markten op speculeerden in ieder geval volgens de ECB voorlopig van de baan zijn", analyseert Hordijk. Wel voegde Draghi tijdens de persconferentie hieraan toe dat er "aanzienlijke ruimte" is voor de ECB om hier later op terug te komen.

Hij beschouwt het als opmerkelijk dat de normaal terughoudende ECB het aandurft om het beleid hawkish af te ronden ondanks de vele risico's die de eurozone omringen. Hordijk: "De handelsspanningen nemen toe, de maakindustrie in de eurozone stevent volgens surveys af op een recessie en de dienstensector is veerkrachtig maar nog niet bloeiend te noemen."

Hier kunnen volgens hem twee redenen voor zijn. "Ten eerste tracht de ECB door het uitstralen van vertrouwen wellicht de inflatieverwachtingen van markten wat omhoog te krijgen. Deze staan namelijk volgens de 5-jarige inflatieswaps op het laagste punt sinds het begin van de muntunie."

Duitsland

Ten tweede kan de oorzaak ook gezocht worden in druk vanuit Duitsland, aangezien wel vaker wordt gespeculeerd dat de ECB naar de pijpen van Europa's grootste economie danst.

"Een verkrappend beleid past in ieder geval beter bij de huidige staat van de Duitse economie, waarin de lonen in het eerste kwartaal op jaarbasis met meer dan 4,5 procent groeiden en de werkloosheid rond het laagste punt staat sinds de Duitse hereniging", meent Hordijk

Dit staat zijn inziens in schril contrast met bijvoorbeeld Spanje en Italië, waar de werkloosheid voor beide landen (ruim) boven de 10 procent ligt en de lonen maar mondjesmaat toenemen.

Onmogelijke spagaat

"Op de korte termijn heeft de Europese eenheidsmunt vandaag geprofiteerd van dit koene kapiteinswerk van de ECB, maar op de lange termijn wordt het eens te meer duidelijk dat de ECB zich in een onmogelijke spagaat bevindt", zo luidt een belangrijke conclusie van Hordijk.

De analist zegt dat er zeer zeker het risico bestaat dat Duitsland naar een scenario beweegt waar de inflatie moet worden afgeremd, terwijl een land als Italië op dit moment "juist meer gebaat lijkt bij een ruimer monetair beleid."

Hordijk windt er geen doekjes om. "Zo'n onmogelijke spagaat kan uiteindelijk de eurozone doen opbreken, maar vandaag was zichtbaar dat het hawkish afronden van dovish beleid op de marge voor eurosterkte zorgt."

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

EUR/USD 1,1205 0,0011
0,09
pagehit