STIMULATIE 12-9-2019 14:05:00

De Europese Centrale Bank besluit om er weer lekker tegenaan te gaan


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - De depositorente gaat naar min 0,5 procent, van min 0,4 procent eerder. Als banken geld in Frankfurt stallen moeten ze daar nu dus meer geld op toeleggen.

Wel komt de centrale bank met bepaalde uitzonderingsmaatregelen om de pijn voor financiële instellingen te verzachten. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB.

Nieuw opkoopprogramma

Verder begint de ECB per 1 november met een nieuw opkoopprogramma voor obligaties met een maandelijkse omvang van 20 miljard euro. Dit programma zal lopen zolang als nodig is, aldus de ECB. De centrale bank stopte eind vorig jaar met een eerder opkoopprogramma dat een looptijd van vier jaar had met een totale omvang van 2,6 biljoen euro.

ECB-president Mario Draghi komt later op de dag met een toelichting op het rentebesluit door de centrale bank. Hij draagt eind volgende maand het stokje over aan Christine Lagarde.

Beleggerssentiment

De AEX-index op Beursplein 5 ging na het rentebesluit van de ECB duidelijk omhoog. Ook de andere Europese graadmeters zaten in de lift na de bekendmaking dat er een nieuw economisch steunprogramma wordt opgezet en verdere renteverlagingen niet worden uitgesloten.

De hoofdindex op het Damrak, die kort voor het rentebesluit nagenoeg onveranderd noteerde, stond omstreeks 13.50 uur 0,4 procent hoger op 575,65 punten. De AEX is wederom vrij dicht bij de hoogste stand van het jaar, die op 24 juli werd bereikt. Toen noteerde de graadmeter tijdens de handel op 583,98 punten en werd een slot afgetikt op 583,26 punten.

De MidKap won 0,4 procent tot 836,91 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,7 procent. Londen won 0,3 procent. Zij noteerden voor de ECB verdeeld.

Wat denkt u?

Indices in dit artikel

AEX 575,21
-0,38%
pagehit