ECB 13-4-2017 14:35:58

Econoom Jaap van Duijn: 'Draghi moet in een gesloten inrichting'


Fotobron: Flickr, ECB licence CC BY-NC-ND 2.0

Dat zei de econoom op het seminar 'Investeren is beleggen', dat woensdagavond door broker IG werd georganiseerd op de beursvloer in Amsterdam. Van Duijn trok er flink van leer tegen het beleid van de Europese Centrale Bank.

De ECB koopt al jaren voor tientallen miljarden dollars per maand obligaties op, om op die manier de inflatie omhoog te krijgen. Maar volgens Van Duijn slaat ECB-president Mario Draghi de plank daarmee helemaal mis: "Draghi moet in een gesloten inrichting", haalt de econoom uit.

Van Duijn: "Hij heeft de economie compleet verziekt. Risico heeft geen prijs meer. Ik heb nog nooit zo'n idiote situatie meegemaakt, terwijl we met heel normale, positieve cijfers te maken hebben. Amerika zit in een hoogconjunctuur, in Japan is de werkloosheid heel laag."

Het beleid van Draghi zit volgens Van Duijn zijn eigen doelstellingen in de weg. "De lage rente werkt averechts, want mensen denken daarom dat er iets mis is in de economie." Om nog maar eens uit te halen naar de ECB-baas: "Draghi steelt van de armen en geeft aan overheden en grote bedrijven."

Lagere rente zorgt niet voor hogere groei

Volgens Van Duijn werkt de ECB ook vanuit een verkeerd basisprincipes. "De ECB baseert het beleid op onjuiste doelstellingen. Namelijk dat de groei wel toeneemt bij een lagere rente. Ondanks de lage rente nemen de investeringen juist af. Er wordt nu minder geïnvesteerd dan in de jaren '30."

Een hogere inflatie moet volgens Van Duijn helemaal geen doelstelling zijn: "Alle periodes in de geschiedenis dat het goed ging, gingen prijzen omlaag. Lagere prijzen en deflatie maken helemaal niet dat mensen bestedingen uit gaan stellen."

Van Duijn ziet de toekomst somber in. Hij voorspelt het einde van het neo-liberale tijdperk. "Kapitalisme heeft een zelfvernietigende kracht." Hij refereerde ook nog even aan de overnamegolf die nu boven de markt hangt, een symbool van falende marktwerking: "Bedrijven gaan richting een monopolie of oligopolie."

Voor de aanwezige beleggers had Van Duijn dan ook slecht nieuws: "Op enige termijn, dat kan ook over een paar jaar zijn, is een beurscrash onvermijdelijk." Van Duijns beleggingsadvies? Veel cash aanhouden.

Wat denkt u?

pagehit