RECESSIE 17-12-2018 11:55:00

Guido Barthels noemt de dalende olieprijzen de kanarie in de kolenmijn


Fotobron: Ethenea

(finanzen.nl) - De meest recente koersdaling (min 35 procent) bij aardolie is weliswaar bijzonder steil, maar ook de industriële metalen, die met 22 procent terugvallen, verliezen veel terrein. Dat duidt toch wel op een zwakke vraag en het onderbouwt de stelling dat we op de drempel van een wereldwijde recessie staan. Dat meent Guido Barthels, senior portfoliomanager bij Ethenea Independent Investors.

Ook de Amerikaanse Energy Information Administration voorspelt voor 2019 een terugval in de vraag naar ruwe olie. "Misschien moet deze instantie haar eigen president hier maar eens van in kennis stellen", schrijft Barthels in een commentaar.

Niet vóór eind 2019

Ook de uitspraak van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, dat de beleidsrente in de Verenigde Staten de zogeheten neutrale zone al bijna heeft bereikt, krijgt volgens Barthels in dat licht een andere betekenis.

"De inflatieverwachtingen dalen en daarmee wordt het voor de centrale bank misschien ook minder noodzakelijk de beleidsrente te wijzigen", meent hij. "Aan deze kant van de Atlantische Oceaan is er nog steeds hoop dat de Europese Centrale Bank (ECB) tot het inzicht komt dat er weldra misschien geen ruimte meer is voor renteverhogingen in de eurozone. De kapitaalmarkt verwacht echter geen renteverhogingen vóór eind 2019." De portfoliomanager vreest dat de markt het bij het rechte eind zou kunnen hebben.

Weer renderen van obligaties

Barthels meent dat in zo'n klimaat obligaties weer kunnen gaan renderen. "De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties van meer dan 3 procent lijkt weer aantrekkelijk." Beleggers moeten de markt zeer nauwlettend in het oog houden, indien ze willen weten of de dalende economische trend doorzet en eventueel zelfs versterkt, en dit niet meer dan een marktcorrectie blijkt te zijn.

"Mocht de Brexit chaotisch verlopen, en met zulke spelers valt dat absoluut niet uit te sluiten, dan zal het ook met de groei in de eurozone bergaf gaan", besluit Barthels zijn commentaar. Daarom duimt hij voor een goede afloop.

Wat denkt u?

pagehit