RENTE EN GROEI 27-8-2019 15:30:00

Hoofdeconoom: 'De renteverlagingen zullen erg langzaam effect hebben'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De tarievenstrijd tussen de VS en China is de afgelopen dagen weer verhard. Bedrijven die de tarieven nog niet hadden doorberekend of hun productie aangepast in afwachting van een gunstiger verloop van de handelsbesprekingen zullen nu waarschijnlijk toch tot actie overgaan (in de VS), aldus Keith Wade.

De nieuwe tarieven hebben betrekking op consumptiegoederen zoals elektronica en speelgoed, waarvan de tarieven door de huishoudens zullen worden gevoeld. Als gevolg hiervan heeft Schroders zijn prognose voor de CPI-inflatie, die naar verwachting zal aantrekken tot 2,5 procent op jaarbasis in de eerste helft van 2020, verhoogd.

Op naar lagere rentetarieven

Hoofdeconoom Wade verwacht dat de escalatie van het handelsconflict zal leiden tot meer renteverlagingen. De zwakkere groei die hij nu voor de VS voorspelt, stelt de Fed in staat om de rente dit jaar nog eens twee keer te verlagen (in september en december).

Eind 2020 verwacht Wade een beleidsrente van 1,25 procent in de VS. Ook elders voorziet hij lagere rentetarieven: "De Europese Centrale Bank (ECB) zal naar verwachting in september en december 2019 de rente verlagen en de Bank of Japan (BoJ) in december. In China wordt het begrotingsbeleid meer versoepeld dan eerder verwacht en volgend jaar zullen de rentetarieven verder worden verlaagd."

Zullen renteverlagingen wel echt helpen?

"De renteverlagingen zullen de markten helpen, maar de economische stimulans die ervan uitgaat, zal langzaam doorzetten", aldus de econoom. Een versoepeling van het beleid zal ongeveer na twaalf maanden gevoeld worden.

"De economische groei zal daarom pas in de tweede helft van 2020 een impuls krijgen. In het huidige economische klimaat zijn er echter redenen om aan te nemen dat de stimulans langer op zich kan laten wachten."

Als eerste reden noemt Wade het feit dat het gaat om de eerste verruimingscyclus sinds de wereldwijde financiële crisis en een voorzichtigere banksector zal meer tijd nodig hebben om de kredietverlening uit te breiden.

In de tweede plaats, zo zegt de econoom, doen renteverlagingen weinig om de tegenwind als gevolg van de economische onzekerheid te compenseren. "Zowel het geopolitieke risico als de beleidsonzekerheid zijn groot en zullen niet afnemen door lagere leenkosten."

Daarom verwacht Wade, nu de rentetarieven dalen en de activiteit traag blijft, een actief debat over de vraag of de centrale banken wel een oplossing kunnen bieden met monetair beleid. Is het niet zinvoller als overheden hun uitgaven verhogen, zo vraagt Wade zich af.

"Het politieke proces in de VS en Europa verloopt echter langzaam. Het kan dus nog wel even duren voordat begrotingsbeleid zoden aan de dijk zet."

Wade's vernieuwde groeiprognoses

Wade heeft zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie bijgesteld. Hij verwacht nu een groei van 2,6 procent dit jaar en 2,4 procent volgend jaar (zijn eerdere prognoses waren respectievelijk 2,8 procent en 2,6 procent).

De belangrijkste reden voor de bijstelling is de nieuwe escalatie van het handelsconflict tussen China en de VS. Waar eerder de verwachting was dat de wereldeconomie een impuls zou krijgen door een handelsovereenkomst aan het eind van het jaar verwacht Wade nu een langere periode van zwakte, omdat de toenemende onzekerheid ervoor zorgt dat de bereidheid van bedrijven en huishoudens om belangrijke uitgaven te doen, afneemt.

"Hun investeringsplannen zullen worden uitgesteld of geannuleerd, vooral nu de tarieven eerder permanent dan tijdelijk lijken te zijn", meent de hoofdeconoom.

Wat denkt u?

pagehit