RENTE 8-7-2019 11:22:00

'Markten schatten de kans op een renteverlaging door de Fed te agressief in'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De experts van DWS zetten hun risicobereidheid voorlopig in de ijskast, zo blijkt uit de maandelijkse 'Investment Traffic Lights', een beleggingsuitgave van de Duitse vermogensbeheerder. Volgens de specialisten heeft het hernieuwde, soepele beleid van de centrale banken voor een abnormale marktomgeving gezorgd. "Er is een ongebruikelijk grote kloof tussen de beurskoersen en de eigenlijke positionering van professionele beleggers."

Ook noemt DWS de handelsvolumes op de aandelenmarkten eerder saai en allerminst euforisch. "Dat kan te maken hebben met het voortslepende handelsconflict en de onduidelijkheid omtrent de echte motieven van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) om hun beleid bij te stellen."

Ondermijnen van vertrouwen

Niettemin denkt DWS dat aandelen ondersteund zullen worden door de nieuwe laagrentende omgeving. "We wachten wel nog op een beter moment om in te stappen. We verwachten in ieder geval geen positieve impuls van de Amerikaanse kwartaalcijfers. De opkomende markten blijven wel een favoriet."

Wat DWS betreft, prijzen de markten de renteverlagingen van de Fed veel te agressief in. "Dat kan tot enige teleurstelling leiden na de Fed-bijeenkomst van eind juli. De Amerikaanse koepel van centrale banken kan bijvoorbeeld niet alleen de rente verlagen, maar ook de verwachtingen op verdere renteverlagingen de kop indrukken."

"De Fed zal dit jaar waarschijnlijk twee renteverhogingen van elk 25 basispunten doorvoeren", zo stelt David Lafferty, Chief Market Strategist van het Franse Natixis Investment Managers. "Een verlaging is te weinig, drie in de komende zes maanden zou te veel lijken op paniek en daarmee het vertrouwen eerder ondermijnen dan ondersteunen."

Lafferty vervolgt: "Twee verlagingen is ons Goldilocks-scenario: genoeg om de markt te laten zien dat de Fed luistert, maar niet zo extreem dat het beleggers, consumenten en bedrijven afschrikt."

Grootste zorg is stagflatie

De Bank of England en de ECB zullen weinig doen, denkt Lafferty. "De eerstgenoemde neemt een afwachtende houding aan zolang de gevolgen van de Brexit onduidelijk zijn. De ECB kan de depositorente verder verlagen, maar wil de toch al zwakke banksector niet verder ondermijnen met een nog negatievere rente."

Over de effecten van het opnieuw verruimen van het monetaire beleid is Lafferty behoorlijk cynisch, ook voor wat betreft de omzet van kwantitatieve verruiming. "Het wereldwijde herstel van de laatste tien jaar is historisch qua lengte, maar ook qua zwakte, ondanks de ongekende monetaire stimulansen."

De kans op een recessie in de komende achttien maanden schat Natixis in op 40 procent. "Significant en zorgelijk, maar niet ons basisscenario", aldus Lafferty. Als een recessie er wel komt, dan zal dit zijn inziens een "ouderwetse" voorradencrisis zijn (waarbij de vraag afneemt omdat bedrijven te grote voorraden heb opgebouwd). "Deze duren meestal een paar kwartalen en de schade voor het bbp is bescheiden."

Lafferty's grootste zorg is stagflatie. "Bij zowel obligaties als aandelen is een inflatiesprong niet ingeprijsd, zeker niet als het gepaard gaat met een lagere groei. Significant hogere inflatie zou de mogelijkheden voor centrale banken sterk beperken, terwijl die de meeste brandstof voor de bullmarkt leveren."

Obligaties en valuta's

De verlenging van het lagerenteklimaat heeft obligaties met een langere looptijd aantrekkelijker gemaakt, zo stelt DWS. "Bovendien zorgen ze voor een goede spreiding in beleggingsportefeuilles. We geven in dit segment de voorkeur aan Amerikaans staatspapier tegenover die van de Europese kernlanden."

Momenteel wordt de wisselkoers EUR/USD beïnvloed door korte- en langetermijnontwikkelingen, zo wordt in 'Investment Traffic Lights' opgetekend. "Vanuit Europees perspectief hebben we het gewicht van de dollar verminderd ten voordele van de euro. De Japanse yen is een goede risicospreider, evenals goud."

LEES OOK: 'Dr. Doom ziet om deze twee redenen volgend jaar een ernstige recessie opdoemen'

Wat denkt u?

pagehit