RENTE 22-8-2019 08:57:00

Notulen Federal Reserve tonen verdeeldheid over de rente in de VS


Fotobron: Pixabay

(AFN) - De Fed verlaagde vorige maand voor het eerst in ruim tien jaar de rente in de Verenigde Staten. Het belangrijkste rentetarief werd met een kwart procentpunt verlaagd. Een onbekend aantal Fed-leden wilde een verlaging met een half procent. Eerder werd al bekend dat twee Fed-leden helemaal geen renteverlaging wilden.

Economen speuren de notulen van de Fed altijd nauwkeurig af op mogelijke aanwijzingen over toekomstig monetair beleid. In dat licht wordt ook uitgekeken naar de speech van Fed-preses Jerome Powell vrijdag in het Amerikaanse Jackson Hole. Gemiddeld wordt ook na het vrijkomen van de stukken nog gerekend op een verdere verlaging bij de beleidsvergadering in september. Aan die verwachting veranderde niets.

Uit de notities kwam verder naar voren dat de Fed de renteverlaging ziet als voorzorgsmaatregel tegen een aanhoudend lage inflatie. Ook wordt ermee ingespeeld op tanende uitgaven van bedrijven door onzekerheid over de door president Donald Trump ontketende handelsoorlog.

Powell sprak vorige maand van een tussentijdse aanpassing tijdens de huidige cyclus. Er werd door de Fed nadrukkelijk niet gesproken over een langere reeks renteverlagingen.

Trump uitte woensdag in aanloop naar het vrijkomen van de notulen opnieuw flinke kritiek op de Fed, iets wat onder eerdere presidenten nog zeer ongewoon was. Trump zei via Twitter dat het de goede kant op gaat met het handelsconflict met China en dat de Fed momenteel het enige probleem is van de VS. Fed-voorzitter Jerome Powell zou volgens hem de rente fors moeten verlagen om de concurrentiepositie van de VS te verbeteren.

LEES OOK: 'De Federal Reserve zal de tarieven nog vijf keer verlagen vóór april'

Wat denkt u?

pagehit