Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 16-8-2019 11:14:12

‘Recessiesignaal obligatiemarkten is stuk’


Fotobron: Pixabay
(finanzen.nl) - "Het beeld op de obligatiemarkten is vertekend", zo stelt El-Erian in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC. "Het beeld wordt vertekend door wat er buiten de Verenigde Staten allemaal gebeurt. In een onderling verbonden wereld, is er geen andere keuze dan ook het effect van de negatieve beleidsrentes in Europa mee te wegen."

Eerder deze week doken de Amerikaanse tienjaarsrentes voor het eerst sinds de financiële crisis in 2008, en de Grote Depressie daarvoor, onder die van de tweejaarsrentes. In de afgelopen vijftig jaar voorspelde dit bijna altijd een recessie in de Verenigde Staten, maar duurde het gemiddeld wel bijna twee jaar voordat deze volledig tot uiting kwam.

Geen lagere rentes nodig

El-Erian stelt dat de Verenigde Staten helemaal geen lage rentes nodig hebben van de Federal Reserve, omdat de macro-economische cijfers vooralsnog niet op een recessie wijzen. Toch ziet de econoom dat de Amerikaanse centrale bank wel met de rug tegen de muur staat en er alsnog geen andere keuze rest dan in september de rentes opnieuw te verlagen. Vorige maand besloot de Fed de rentes al te verlagen, voor het eerst in tien jaar.

"De Europese Centrale Bank hanteert al negatieve rentes en deze zullen verder dalen, zo verwacht hij. "En de centrale bank zal opnieuw een opkoopprogramma starten." In zo’n programma koopt de ECB staatsobligaties op uit Europese landen om prijsstabiliteit te bewerkstelligen.

Ook Yellen maakt zich geen zorgen

"Dit alles verstoort de rentecurve in de Verenigde Staten en verzwakt bovendien het traditionele beeld dat we van een omgekeerde rentecurve hebben", aldus El-Erian, wijzend op de omgekeerde curve als een signaal dat er een recessie op handen is.

Eerder deze week maakte voormalig voorzitter Janet Yellen van de Fed al vergelijkbare opmerkingen over de rentecurve, waarin zij aankaartte dat beleggers er dit keer vermoedelijk niet goed aan doen om de omgekeerde rentecurve als indicator te gebruiken.

Yellen is ook van mening dat de Verenigde Staten afstevent op een recessie. "Ik denk dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om dat te voorkomen, maar de kansen zijn wel toegenomen en liggen hoger dan we zouden willen."

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9333,96 10,7998 0,12
Koers dollar 1,1073 -0,0001 -0,01
Britse Pond 0,888 0,0021 0,23
Zwitserse Frank 1,0945 -0,0046 -0,42
Japanse Yen 119,39 0,1950 0,16
pagehit