Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ACTIVISME 11-4-2017 16:37:09

Akzo-activist Paul Singer wil nu ook mijngigant BHP Billiton op de kop zetten


Fotobron: YouTube, Democracy Now

Singer heeft zijn pijlen gericht op de Amerikaanse olie-activiteiten van BHP. Hij vindt dat die afgesplitst kunnen worden en apart voortgezet kunnen worden, meldt The New York Times. Het is een ambitieuze stap van Singer, die met zijn hedgefonds een belang van ongeveer 4 procent in BHP heeft.

Lees ook: Paul Singer nam ooit een Argentijns marineschip in. Nu wil hij AkzoNobel op de knieën dwingen

Zelfs voor Singer, die in het verleden met alle liefde het gevecht aanging met landen als Argentinië en Peru, is BHP een behoorlijk grote vis. Het bedrijf heeft een beurswaarde van bijna 100 miljard dollar. Dat weerhoudt Singer er niet van zijn wensen op tafel te leggen: de verkoop van Amerikaanse olie-activiteiten dus, van de Engelse beursnotering de belangrijkste maken in plaats van de Australische en meer eigen aandelen inkopen.

BHP laat zich niet gek maken door Singer en sloeg meteen terug met een statement. Daarin bekritiseren de Australiërs de plannen van de activistische investeerder. Te veel risico, te veel kosten, gedoe met de Australische overheid en geen voordelen aan het verkopen van de Amerikaanse activiteiten: dat zijn de argumenten waarmee BHP Singer afwimpelt.

Singer zet AkzoNobel ook onder druk

Singer roert zich de laatste tijd ook in Nederland. Hij zette AkzoNobel met een open brief flink onder druk om in gesprek te gaan (en uiteindelijk te verkopen) aan de Amerikaanse gier PPG.

Daarbij predikt Singer vooral zijn eigen belang, want hij kocht ruim een half jaar geleden flink Akzo Nobel-aandelen in en ziet nu kans om die met een ruime winst te verkopen.

Vorig jaar probeerde Singer ook al hardhandig in te grijpen bij de Koreaanse elektronicagigant Samsung. Hij wilde het bedrijf dwingen om de bedrijfsstructuur compleet om te gooien en een beursnotering in de Verenigde Staten te nemen.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 8229,7002 -1.036,2900 -11,18
Koers dollar 1,2233 -0,0026 -0,21
Britse Pond 0,8866 -0,0023 -0,26
Zwitserse Frank 1,1781 0,0013 0,11
Japanse Yen 135,38 0,0100 0,01
pagehit