De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 9-10-2017 10:22:30

Als de bitcoin barst, gaat dat veel beleggers pijn doen


Fotobron: Freeimages.com, finanzen.nl, finanzen.nl

Want de bitcoin heeft zich zo langzamerhand een klein beetje verankerd in de beleggingswereld. "Vraag mensen naar de bitcoinzeepbel en ze zullen waarschijnlijk dezelfde reactie hebben: het is interessant, maar het raakt mij niet", schrijft The Wall Street Journal. "Want, zo denken ze, zij handelen zelf niet in bitcoin, dus als er een zeepbel is en die knapt, is er voor hen niks aan de hand."

Maar zo makkelijk ontkomen beleggers er volgens de Amerikaanse zakenkrant niet aan. Want als het misgaat, zal het niet alleen de bitcoin zijn die hard onderuit gaat. "Als de zeepbel groeit, zeggen analisten, is er een grotere kans dat de crash invloed heeft op het sentiment van aandelenbeleggers, vooral in tech en de financiële sector", schrijft de krant.

De bitcoin is in het afgelopen halfjaar van 1.000 naar 5.000 dollar gestegen, om terug te vallen naar 3.000 dollar en inmiddels weer boven 4.500 dollar te koersen. En in de afgelopen anderhalf jaar is de munt zelfs 1.000 procent meer waard geworden. Dat volatiele koersverloop voedt de gedachten dat de cryptomunt slechts een speculatieve zeepbel is die compleet uit elkaar kan knappen.

Deze aandelen kunnen onderuit gaan

Bij een bitcoincrash zijn er twee duidelijke kandidaten op de aandelenmarkt die wel eens hard mee zouden kunnen gaan vallen: computerchipmakers Nvidia en AMD. Beide bedrijven hebben aangegeven dat de omzet flink is gestegen door de grotere vraag naar chips uit de hoek van miners van cryptomunten.

Daardoor heeft de hype van de cryptomarkt ook vat gekregen op deze aandelen. Nvidia is de afgelopen twaalf maanden al met 170 procent in waarde gestegen en was in 2016 ook al de grootste stijger op de S&P 500.

AMD werd in de afgelopen twaalf maanden 93 procent meer waard.

Nvidia heeft aangegeven dat in het tweede kwartaal van dit jaar 6,7 procent van de omzet afkomstig was van de chipverkoop aan bedrijven die met cryptomunten werken. "Voor iedereen die meer dan 5 procent van zijn business uit de cryptohoek haalt, wordt het serieus. De kans bestaat dat hun aandelenkoers snel instort", wijst strateeg Joe Kinahan in WSJ op het bredere gevaar van een cryptocrash.

Daarnaast denken de marktkenners dat een crash van de bitcoin het sentiment onder beleggers gaat aantasten. Vooral bedrijven uit de fintechsector, die tot nu toe dit jaar meer dan 40 procent in de plus staat, zouden daar last van kunnen gaan krijgen.

Een ETF zou voor echte problemen kunnen zorgen

De impact van een bitcoincrash wordt nog groter als er ETF's komen waarmee er in de bitcoin kan worden gehandeld. Dat zet namelijk de poorten open om te beleggen in de munt, zonder dat je er daadwerkelijk een hoeft te bezitten.

Omdat de voorraad bitcoins eindig is, er zullen uiteindelijk maar 21 miljoen munten op de markt komen, kan niet iedereen zomaar in het wilde weg bitcoins kopen. Maar als er een ETF komt, een indextracker die de prijs van de bitcoin volgt, kunnen beleggers beleggen op de bitcoin zonder de munt daadwerkelijk te kopen.

Het zal, als de hype rondom de cryptomunten nog altijd bestaat, waarschijnlijk zorgen voor een grote instroom van kapitaal van mensen die nu nog aan de zijlijn staan en wachten op een kans om 'makkelijker' in de bitcoin te beleggen.

"Veel mensen handelen in de munten zelf, maar nog veel maar staan aan de zijlijn te wachten op een beleggingsproduct. Er is veel opgehoopte vraag naar zo'n ETF", zegt Bobby Cho van handelsbedrijf Cumberland Mining tegen WSJ.

Volgens Joe Saluzzi van broker Themis Trading zou het toestaan van een ETF op basis van bitcoinfutures de basis leggen voor een nieuwe crisis. "Waarom zou je een derivaat op een derivaat plaatsen van een belegging waar geen toezicht op is? Dat is volgens mij vragen om ellende."

Bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 18739,009765625 -289,201171875
-1,52

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 15886,7197 -311,8799 -1,93
Koers dollar 1,1784 0,0034 0,29
Britse Pond 0,8807 -0,0014 -0,16
Zwitserse Frank 1,1618 -0,0028 -0,24
Japanse Yen 132,63 0,4500 0,34
pagehit