Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VALUTA 9-8-2018 16:45:52

Angst voor Brexit zonder handelsdeal met de EU drukt Britse pond lager en lager


Fotobron: freeimages.com

(finanzen.nl) - De score is niet fraai. Het Britse pond staat op een negenmaands dieptepunt versus de euro. Vergeleken met de Amerikaanse dollar staat het pond zelfs op een elfmaands dieptepunt. Onzekerheid over de Brexit speelt volgens marktpartijen een belangrijke rol.

Het zijn niet de minsten die wijzen op het grote risico van een Brexit zonder goede afspraken. Zowel Mark Carney, Gouverneur van de Bank of England als Liam Fox, de Britse minister van Internationale Handel, vrezen dat de Britse regering geen tijdige afspraken met de EU zal weten te maken.

Het drukt de koers van het Britse pond. Of je in het no-deal scenario gelooft of niet, doet er niet toe, denkt Michael Hewson van CMC Markets UK. Beleggers zouden volgens hem dom zijn als ze niet alvast stappen nemen om zich in te dekken tegen een dergelijke uitkomst, een halfbakken Brexit. Hij noemt de Britse regering en de oppositie incompetent. Je kan je volgens hem maar beter voorbereiden.

Zelfs rentestap heeft geen effect

Opvallend is dat het pond daalt ondanks de recente renteverhoging door de Bank of England, zegt HSBC. Zo'n rentestap moet de valutakoers normaal gesproken ondersteunen.

Het is volgens de zakenbank een veeg teken. Het zou erop kunnen duiden dat beleggers beleggingen voor een langere tijd terugtrekken uit het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk bouwen andere centrale banken of staatsinvesteringsfondsen hun posities in het pond wat af. Dat overkwam de Euro eerder toen er sprake was van de eurocrisis.

Fiona Cincotta, een senior marktanalist bij de City Index verwacht dat de angst voor een no deal-Brexit waarschijnlijk de belangrijkste drijfveer voor het Britse pond blijft op korte termijn. Ze gaat ervan uit dat macro-economische cijfers vrijdag al meer richting kunnen geven. Dan komen de voorlopige data over het bruto binnenlands product voor het tweede kwartaal van het Verenigd Koninkrijk en de cijfers voor de verwerkende industrie en de industriële productie van juni.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

GBP/EUR 1,1713 -0,0001
-0,01

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 3550,8601 50,1902 1,43
Koers dollar 1,1256 -0,0020 -0,17
Britse Pond 0,8539 0,0002 0,02
Zwitserse Frank 1,1206 0,0001 0,01
Japanse Yen 124,42 -0,2300 -0,18
pagehit