Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CRYPTOMARKT 9-7-2018 14:26:22

Bedenker van de ethereum basht gecentraliseerde cryptobeurzen


Fotobron: Ethereum.org

(finanzen.nl) - Buterin heeft zich fel gekant tegen gecentraliseerde handelsplaatsen voor digimunten, zoals de ethereum en de bitcoin. Dat stelde hij in een interview met Jon Evans tijdens de TedCrunch Sessions.

Het idee van de mysterieuze bedenker van de bitcoin, Satoshi Nakomoto, was dat decentrale verificatie van transacties op het digitale logboek (de blockchain) zo zou plaatsvinden dat betrouwbaarheid altijd gegarandeerd is. Dit moest intermediairs zoals banken (of notarissen) overbodig maken, zo schrijft Frank Chaparro van Business Insider.

Overkoepeling nu wijd vertakt

Maar intussen is er wereldwijd een heel stel overkoepelende handelsplaatsen opgericht waar cryptomunten worden gekocht en verkocht. Die cryptobeurzen bedienen eindgebruikers en zorgen voor de verbinding met het netwerk van bijvoorbeeld de bitcoin of de ethereum.

Dergelijke handelsplaatsen, zoals Coinbase en Gemini, nemen een steeds belangrijkere positie in bij de dagelijkse handel in cryptomunten. Zij trekken ook financiële talenten uit de wereld van de Wall Street-bankiers.

Ironie van de ontwikkeling

"Je kunt de ironie van deze ontwikkeling niet ontkennen: wat is opgezet als een decentraal netwerk voor transacties met digitale munten, wordt in de praktijk bijna geheel gedomineerd door enkele overkoepelende gecentraliseerde handelsplaatsen", zegt directeur Peter Johnson van investeringsmaatschappij Jump Ventures hierover.

Ethereum-oprichter Buterin ziet liever dat de gemeenschap van crypto-ontwikkelaars zich richt op decentrale handel, waarbij cryptomunten direct worden verhandeld tussen eindgebruikers op blockchainnetwerken, en niet via gecentraliseerde handelsfora.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 3199,22 7,3699 0,23
Koers dollar 1,1292 -0,0004 -0,03
Britse Pond 0,8762 -0,0064 -0,73
Zwitserse Frank 1,1352 0,0001 0,00
Japanse Yen 124,725 -0,1000 -0,08
pagehit