Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 11-4-2018 16:49:34

Bitcoin: is de bear market uitgebruld?


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De bitcoin flaneerde ondertussen op woensdag rond de 6800 dollar. In feite bevindt de cryptomunt zich al een week binnen een vrij nauwe range, zonder echt vuurwerk van de 'bulls' of de 'bears'. Maar het zou zo langzamerhand alle kanten op kunnen vliegen.

Een team van onderzoekers van Bank of America Merrill Lynch (BAML) is in elk geval overtuigd geraakt dat er zeer zeker sprake is van een bitcoinbubbel. En die is al bezig uiteen te spatten.

De bitcoinmarkt heeft tot nu toe in 2018 een correctie van zo'n 60 procent over zich heen heeft gekregen. In een notitie die zondag werd vrijgegeven, ging het team onder leiding van Michael Hartnett, hoofd Beleggingsstrategie bij BAML, zover te stellen dat het gedaan is met de geconstateerde bubbel.

Financiële ongelukken

De ploeg onder leiding van Hartnett publiceerde een grafiek waarin de bitcoin werd vergeleken met andere beroemde "financiële ongelukken uit de geschiedenis", oftewel assetbubbels die uiteindelijk dramatisch knapten. De bitcoin werd zo gespiegeld aan de Mississippi Company, de South Sea Company, goud, de beurskrach van 1929 op Wall Street en last but not least de tulpenmanie in de Nederlanden, die in 1637 abrupt tot een einde kwam.

Uit de gepubliceerde grafiek blijkt dat de "bitcoinzeepbel" de grootste waardestijging voor zijn rekening neemt. Op het hoogtepunt was de prijs van de bitcoin bijna 60 keer hoger dan drie jaar daarvoor. De Nederlandse tulpenprijzen stegen "slechts" met een factor van ongeveer 40, aldus de onderzoekers.

Volgens de Bitcoin Price Index van CoinDesk bereikte de bitcoin een piek van 19.783 dollar op 17 december. Op het moment van schrijven wordt de crypto verhandeld rond de 6800 dollar, maar via finanzen.nl is de exacte stand te zien. De researchers van BAML stellen dat hun data aantonen dat prijzen op een nieuw en lager niveau blijven als assetbubbels uiteenspatten en de prijzen dus crashen.

Consolidatieproces

Timothy Enneking van Crypto Asset Management zal niets moeten hebben van de bevindingen van het team van Hartnett. Enneking gelooft dat de bear market van de bitcoin grotendeels voorbij is. Zijn vorig jaar opgerichte bedrijf heeft circa 20 miljoen dollar aan assets under management. Zijn CAMCrypto30, een cryptomuntindex, bereikte in januari een tophoogte, maar is sindsdien met 69 procent onderuit gegaan.

Hij wijt de neergang van de bitcoinmarkt ten eerste aan de zorgen onder beleggers over strengere regelgeving. Daarnaast heeft de markt last gekregen van het dumpen van bitcoins door de omgevallen bitcoinbeurs Mt. Gox en door het betalen van salarissen in bitcoins door start-ups.

En tot slot is er na de "verbluffende" opmars van de bitcoin in 2017 dit jaar heel veel kapitaal weer uit de markt getrokken, een markt die zich nu in een consolidatieproces bevindt. Maar Enneking denkt dat deze factoren ondertussen in belangrijke mate zijn ingeprijsd door beleggers en dat de bitcoin nou weer de weg naar boven kan afleggen. En dat geldt ook voor de markt voor cryptomunten in zijn geheel.

Afbrokkelende correlatie

Daar komt nog bij dat de afname van de dominantie van de bitcoin tegelijkertijd een afbrokkeling van de correlatie tussen de bitcoin en andere cryptocurrencies heeft opgeleverd. Enneking is echter niet helder wat de vermindering van de correlatie precies betekent voor beleggers.

Maar de cryptospecialist zou kunnen bedoelen dat de kwaliteit van afzonderlijke crypto's steeds meer bepalend worden voor hun marktprijzen. Ook dat biedt dus volop opwaarts perspectief voor de gehele cryptomarkt.

Makkelijk cryptovaluta kopen? Dit zijn de mogelijkheden! (ADV)

ripple kopen - litecoin kopen - ethereum kopen - bitcoin cash kopen - bitcoin kopen

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 3543,8999 3,0898 0,09
Koers dollar 1,1302 -0,0075 -0,66
Britse Pond 0,8552 -0,0116 -1,34
Zwitserse Frank 1,1228 -0,0056 -0,49
Japanse Yen 124,229 -1,8010 -1,43
pagehit