Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CRYPTOMUNTEN 25-10-2017 11:10:00

Bitcoin kopen? Dit zijn de mogelijkheden


Fotobron: Flickr, fdecomite

(finanzen.nl) - Al sinds 2012 is de koers van de bitcoin met een rally bezig; daar veranderen enkele dalingen na hackeraanvallen niets aan. Wie een paar jaar terug voor enkele honderden euro’s bitcoins had gekocht, is nu zo ongeveer miljonair. Maar hoe kom je eigenlijk in het bezit van bitcoins en waar kun je bitcoins kopen?

Bitcoins hebben de afgelopen jaren een bijzondere performance laten zien. In 2016 alleen al steeg de koers met 126 procent. In 2017 bereikte de bitcoin nieuwe koerspieken boven de 15.000 dollar. En enkele analisten zien zelfs een koers van 500.000 in het verschiet.

Volg hier de koers van bitcoin in dollars en euro's.

Anderen noemen bitcoins daarentegen ‘hete lucht’ en geloven zelfs dat ze in feite waardeloos zijn.

Uiteindelijk wordt de koers van de bitcoin vooral bepaald door vraag en aanbod. En de vraag naar anoniem geld blijft stijgen.

Oorzaken hiervoor waren onder andere de controles op kapitaalverkeer in China die met cryptomunten te omzeilen zijn, de koop van illegalen spullen op het Darknet, die via bitcoins afgewikkeld wordt en tenslotte ook de populariteit van de bitcoin als speculatie-object.

Gezien die ongelooflijke koersstijging groeit bij veel beleggers de interesse voor de cryptomunt.

Er zijn verschillende manieren om bitcoins te kopen. In dit artikel belichten we de voor-en nadelen van de verschillende mogelijkheden.

De eenvoudige manier: de bitcoin als CFD

Kopers bij wie het vooral gaat om te profiteren van de waardestijging van de bitcoin, en niet zozeer om het anonieme bezit, kunnen relatief eenvoudig via een CFD-broker bitcoins kopen.

Een bitcoin-CFD kun je je als een waardepapier zien. Men neemt direct deel aan de koersontwikkeling van de bitcoin, maar beschikt niet over de daadwerkelijke munt.

Als je bitcoins als CFD wil kopen, kun je dat bijvoorbeeld doen via het bekende Plus500 ("80,6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren").* Natuurlijk kun je ook elke andere CFD-broker van je keuze gebruiken.

Een echte bitcoin kopen

Als je het behalve om de waarde-ontwikkeling ook om anonimiteit gaat, gaat er niets boven het bezit van echte bitcoins. Als je besluit een bitcoin te kopen, is het bezit van een zogeheten wallet noodzakelijk. Die elektronische portemonnee lijkt op een betaalrekening, omdat je er overschrijvingen mee kan doen en bitcoins kan ontvangen.

Het overschrijven van bitcoins wijkt niet wezenlijk af van een gewone overboeking; alleen hanteer je daarvoor niet een rekeningnummer, maar een ontvangstadres. De kosten daarvoor zijn niet zelden lager dan bij banken, omdat de transactie zonder tussenkomst van een instantie, van persoon tot persoon, plaats vindt.

Als je bitcoins koopt op verschillende portals, kunnen ze samengevoegd worden in je wallet. Voor dagelijks gebruik is een bitcoin wallet op je smartphone voldoende, maar het is ook mogelijk een wallet op pc of tablet in te richten. Na het downloaden en installeren van een bitcoin-wallet moet je die beveiligen met een sterk wachtwoord, een zogeheten Passphrase. Deze bestaat uit tientallen cijfers en letters en is wel heel moeilijk te kraken. Deze toegangscode moet je in het vervolg voor elke transactie toepassen. Wallets zijn overigens een verhaal apart. Ze bestaan ook in een hardware-versie.

Bitcoin marktplaatsen

Als je de cryptomunt bitcoin online kopen wil, kan dat op een zogeheten bitcoin-marktplaats. Voorbeelden daarvan zijn: Bitcoin-otc.com en LocalBitcoins.com. Hier handelen bezoekers direct met elkaar, zodat de prijs min of meer ontstaat door vraag en aanbod. Normaal gesproken zorgt dat voor een relatief reële bitcoinkoers.

Op zo’n marktplaats geven de aangemelde bezoekers aan voor welke koers ze een bitcoin willen kopen of verkopen. Kopers kunnen zo zien hoeveel bitcoins een verkoper tegen welke prijs aanbiedt.

Zodra een aanbod van de ene gebruiker, geaccepteerd wordt door de ander, komt een transactie tot stand. De exploitant van de marktplaats vraagt daarvoor een geringe commissie, die per marktplaat kan verschillen. Normaalgesproken is die vergoeding kleiner dan het prijsverschil tussen koop en verkoop. Koper en verkoper betalen elk de helft van die vergoeding.

Bitcoin kopen via een wisselkantoor

Dit is ook een eenvoudige manier om bitcoins te kopen. De tegenwaardes van de bitcoin, bijvoorbeeld de dollar of de euro, kunnen hier tegen bitcoins ingewisseld worden. Je kunt vaak gewoon met iDeal betalen. Bekende voorbeelden ijn: BTCdirect, Bitonic of Anycoin Direct.

Nadeel is dat de wisselkantoren een stevige commissie vragen. Die kan bij de huidige koers al gauw oplopen tot 100 euro per transactie

Bitcoin beurzen

Bitcoin-beurzen, ook wel exchanges genaamd, zijn een ander alternatief om bitcoins te kopen. Voorbeelden zijn Coinbase, Poloniex en Kraken.

De koersen op de verschillende beurzen kunnen sterk van elkaar afwijken.

De handel in bitcoins aan de bitcoin-beurzen verloopt geautomatiseerd, terwijl die op de marktplaatsen handmatig wordt afgewikkeld; dat wil zeggen dat je zelf naar een passend bod moet zoeken.

Het voordeel van de beurzen is, dat de kosten lager zijn dan via de wisselkantoren. Maar de beurzen willen wel meer van je weten vóór je kunt handelen. Denk aan je volledige naam, adres en een kopie van je legitimatiebewijs.

Een bitcoin certificaat

Wie opziet tegen de opening van een aparte rekening bij een van de bitcoin-marktplaatsen, kan bitcoins ook op de beurs kopen. Althans in Duitsland. Daarvoor heb je een aandelendepot nodig, zoals brokers dat aanbieden. In Duitsland biedt Vontobel namelijk een bitcoin-certificaat aan. Het certificaat volgt als het ware de koers van de bitcoin, maar is geen ‘echte’ bitcoin, maar een derivaat daarop.

Bitcoins offline kopen

Bitcoins hoeven niet per se via het het internet gekocht worden. Er zijn verschillende manieren om de cryptomunt offline te verwerven tegen contant geld. De snelste weg is de bitcoin bij een particulier te kopen. Maar dat is niet zonder risico; de handel vindt veelal anoniem en onregelmatig plaats.

*Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat finanzen.nl mogelijkerwijs een provisie krijgt op het moment dat je een registratie en/of transactie maakt bij het portal waarnaar gelinkt wordt. Jij maakt daarvoor geen hogere kosten. Disclaimer voor Plus500: Plus500CY LTD is authorised and regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (Licence No. 250/14).

Makkelijk cryptovaluta kopen? Dit zijn de mogelijkheden!

ripple kopen - litecoin kopen - ethereum kopen - bitcoin cash kopen - bitcoin kopen

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 7986,47998046875 -78
-0,97
BTC/EUR 7126,64990234375 -69,60009765625
-0,97

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 7126,6499 -69,6001 -0,97
Koers dollar 1,1206 0,0003 0,03
Britse Pond 0,8815 0,0003 0,03
Zwitserse Frank 1,1226 0,0013 0,11
Japanse Yen 122,475 -0,0750 -0,06
pagehit