Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 29-11-2018 11:06:00

Bitcoin werkt zich ondanks tegenwind weer naar boven de 4000 dollar


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Een bitcoin was aan het eind van de woensdagmiddag ruim 4200 dollar waard en zette donderdagochtend koers naar de 4400 dollar. Ook het overgrote deel van de rest van de cryptomarkt zette plussen op het scorebord.

Na maanden van dips en zijwaartse bewegingen zijn de cryptomunten en masse veel van hun waarde kwijtgeraakt. Dat geldt voor de bitcoin, maar ook in de slipstream daarvan voor het overgrote deel van de andere crypto's in de top honderd van virtuele munten. Dat blijkt onder meer uit data van CoinMarketCap.

De dalende waarden van digitale munten zorgen er nu ook voor dat miners, zich terugtrekken uit de cryptomarkt. De reden hiervoor is eenvoudig: de voortdurend dalende prijs van cryptovaluta's maakt dat het 'delven' van cryptomunten voor veel partijen onrendabel is geworden. In het bijzonder zou dat gelden voor miners in Azië.

Rentabiliteitsdrempel

Naar verluidt zijn sinds half november tussen de 600.000 en 800.000 apparaten offline gegaan, zo meldt CoinDesk, die op zijn beurt weer verwijst naar informatie van Mao Shixing, mede-oprichter en topman van F2Pool, een van de grootste mining pools ter wereld.

Deskundigen van de Amerikaanse grootbank JPMorgan hebben ook gesteld dat het nauwelijks meer de moeite waard is nieuwe digitale munten te minen. De kosten voor het winnen van crypto-valuta's zijn namelijk aanzienlijk. Naast de enorme energiekosten zijn het ook de technische installaties die moeten worden bekostigd. Laten draaien is duur. Onderhoud is duur. Vervangen is duur.

Met prijzen tot 20.000 dollar voor een bitcoin eind vorig jaar was minen van bitcoins de moeite waard, aldus JPMorgan, maar de bank stelt dat prijs voor een bitcoin nu te ver onder de rentabiliteitsdrempel is gedaald.

Weinig kans dat SEC overstag gaat

Daar komt nog bij dat Jay Clayton, Chairman van de Securities & Exchange Commission (SEC), onomwonden heeft verklaart dat er weinig kans is dat de Amerikaanse waakhond op de financiële markten op korte termijn zijn zegen zal geven aan de lancering van een Exchange Traded Fund (ETF) op bitcoins.

LEES OOK: 'Reken nog niet op een ETF op bitcoins'

Om maar te zwijgen van een hele reeks van dergelijke fondsen. Er is momenteel een wachtrij van partijen die graag zulke ETFs willen lanceren.

Mohamed El-Erian ziet toekomst

Al met al zijn de vooruitzichten voor de cryptomarkt momenteel niet rooskleurig, en in bijzonder lijkt het op te gaan voor de bitcoinmarkt. Daarin is immers het meest belegd. Maar toch is er ook weer een duwtje in de rug. Namelijk van Mohamed El-Erian, een beleggingslegende en tevens economisch hoofdadviseur van het Duitse financiële concern Allianz.

Volgens hem zullen cryptomunten "wijdverspreid worden opgenomen in een breder ecosysteem". Dat bleek uit een interviewsessie tijdens een beleggersconferentie van CoinDesk in New York. El-Erian zei dat hij ervan overtuigd is dat cryptocurrencies zullen blijven bestaan en niet meer weg te denken zijn.

Wie wil investeren in crypto's kan op dit moment terecht bij verschillende aanbieders. Maar waar vindt u de beste broker? Bekijk onze vergelijker: de 12 beste brokers voor cryptovaluta's.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 5391,18017578125 79,5703125
1,50

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 4794,0801 69,4502 1,47
Koers dollar 1,126 0,0015 0,14
Britse Pond 0,8671 0,0019 0,22
Zwitserse Frank 1,1433 0,0031 0,28
Japanse Yen 126,03 0,2100 0,17
pagehit