Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BREXIT 14-9-2018 15:05:17

"Brexit zonder deal met EU leidt tot economische chaos" - Mark Carney waarschuwt nog één keer


Fotobron: Flickr, www.bankofengland.co.uk (CC BY-NC-ND 2.0)

(finanzen.nl) - Mark Carney, gouverneur van de Bank of England (BoE) geeft in de Financial Times een keiharde waarschuwing aan het kabinet van Theresa May. Carney vertelt ministers dat bij een wanordelijke Brexit economische chaos zal uitbreken in het Verenigd Koninkrijk.

Na het referendum van 2016 kon de BoE nog bijsturen door snel de rente te verlagen. Dat instrument heeft de BoE straks niet meer volgens Carney. Daarmee ligt volgens hem een crisis op de loer als de Britten geen goede Brexit uitonderhandelen.

Premier May had donderdag een kabinetsvergadering van 3½ uur belegd om de no-deal plannen te evalueren. Zij wilde een signaal naar de EU te sturen dat het VK voorbereid was op het vooruitzicht van een mislukking van de Brexit-gesprekken. Carney mocht aanschuiven.

Maar Carney en minister van financiën Philip Hammond vertelden dat een scenario van een mislukte Brexit zeer schadelijk zou zijn en dat de centrale bank er weinig aan zou kunnen doen. Één deelnemer aan de vergadering in Downing Street zei tegen de Financial Times: "Alle voorspellingen waren somber en de cijfers waren ijzingwekkend."

Carney staat achter premier May's exitplan dat in juli in Chequers werd vastgesteld. Op het plan is veel kritiek van harde Brexiteers.

Eurosceptische Tory-parlementsleden zullen de waarschuwingen van gouverneur Carney belachelijk maken. Jacob Rees-Mogg, leider van de Eurosceptic European Research Group, noemde Carney afgelopen maand "de hogepriester van Project Fear".

Een van de heftigste waarschuwingen Carney was dat de huizenprijzen 35 procent zouden dalen, drie jaar na een ontwrichtende no-deal Brexit. Hij waarschuwt voor stijgende werkloosheid, lage economische groei, hogere inflatie en hogere rentevoeten. Dat moet te voelen zijn in de vastgoedmarkt.

Een woordvoerder van de Britse premier zei dat de ministers de Brexit-voorstellen steunen die door May in Chequers zijn uiteengezet. De onderhandelingen met de EU moeten daarom wel een succes gaan worden. Een woordvoerder van de Bank of England weigerde commentaar te geven. Binnen het kabinet is de consensus dat een Brexit zonder deal "onwaarschijnlijk maar mogelijk" is.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

EUR/GBP 0,8655 0,0008
0,09

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 4726,1802 13,5503 0,29
Koers dollar 1,1271 0,0040 0,36
Britse Pond 0,8655 0,0008 0,09
Zwitserse Frank 1,1405 0,0002 0,01
Japanse Yen 125,845 0,0750 0,06
pagehit