Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TETHER 6-3-2018 11:10:02

De 2 risico's voor de cryptomarkt als de tether instort

(finanzen.nl) - Een instorting van de tether zou buitengewoon slecht zijn voor de markt voor cryptovaluta's in zijn geheel. Dat betoogt de Britse cryptospecialist en journalist Tanzeel Akhtar op CoinDesk.com. Volgens haar kan de tether een tikkende tijdbom zijn voor andere cryptovaluta's.

Indien de tether in zou storten, dan zou dit een sneeuwbaleffect veroorzaken in de cryptowereld. En dat kan ook de bitcoin raken. Daarnaast kan de schade een zodanige impact hebben dat complete handelsplatforms gericht op cryptocurrencies omvallen.

De tether neemt een speciaal plekje in het cryptospectrum in. De token is namelijk gekoppeld aan de dollar. Daarvoor is gekozen om de waarde van de tether meer stabiel, dus minder volatiel, te maken. Gepretendeerd wordt dat er tegen elke tether, waar dan ook in de wereld, een dollar tegenover staat.

Bedrog of niet

Het punt is dat het de vraag is of de werkelijke verhouding van de tether tot de dollar echt bestaat, aldus Akhtar. Zij wijst op critici van de tether dat er veel meer tethers in omloop zijn dan er dollars op de bank tegenover staan. Kortom, dat beleggers in feite bedonderd worden en een aanzienlijk tegenpartijrisico kunnen lopen.

Dat is een ding, maar de munt wordt op de cryptomarkt veel gebruikt om andere cryptovaluta's te kopen. Dit gebeurt behoorlijk vaak als het gaat om bitcoins. De relatie met de bitcoinmarkt Bitfinex is dan ook hecht. Critici stellen dat de prijs van de bitcoin regelmatig kunstmatig omhoog wordt gedreven, juist doordat er meer tethers in omloop zijn dan dat er dollars tegenover staan

Systeemrisico

Een audit van accountantskantoor Friedman moest de kredietwaardigheid en de geloofwaardigheid van de tether waarborgen. Maar Akhtar schrijft dat de relatie tussen tether en Friedman recent abrupt tot een einde is gekomen. "Het is nog steeds onduidelijk wie wie gedumpt heeft en waarom", aldus Akhtar.

Een ander risico, waar Akhtar op wijst, is een mogelijk systeemrisico. Dat komt omdat de tether van essentieel belang is voor de liquiditeit in de markt voor crypto's. "De tether vormt zo een risico voor het ecosysteem van cryptovaluta's." De tether blijkt de enige cryptocurrency met een handelsvolume dat regelmatig groter is dan dat van zijn marktkapitalisatie. Deze crypto is in feite 'too big to fail'.

Makkelijk cryptovaluta kopen? Dit zijn de mogelijkheden! (ADV)

ripple kopen - litecoin kopen - ethereum kopen - bitcoin cash kopen - bitcoin kopen

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 4680,3301 -27,4199 -0,58
Koers dollar 1,1246 0,0016 0,14
Britse Pond 0,8651 0,0004 0,05
Zwitserse Frank 1,1397 -0,0007 -0,06
Japanse Yen 125,8585 0,0885 0,07
pagehit