Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
DOLLAR 9-7-2018 16:24:21

Er komt een pittige tijd aan voor de Amerikaanse economie

(finanzen.nl) - Het effect van overheidsstimulansen in de economie zullen tegen 2020 zijn weggeëbd door een dalende reële inkomensgroei en verscherpte financiële condities. Dat stellen David Page en Laurent Clavel, respectievelijk senior econoom en hoofd Macro-economisch Onderzoek van vermogensbeheerder AXA Investment Managers.

Tegelijkertijd zorgt het Amerikaanse overheidstekort voor toenemende bezorgdheid over de financiële situatie van de Amerikaanse staat in een scenario waarin de economische situatie verslechtert, zo schrijft het tweetal in een analyse. Een afnemende groei kan daarnaast zorgen voor een zwakkere dollar gedreven door een nog steeds groeiend Amerikaans handelstekort.

De weg van de dollar

Het handelstekort is voornamelijk de reden voor het negatieve saldo op de Amerikaanse lopende rekening. "De komende jaren zal dit echter verder oplopen vanaf het huidige niveau van 2,5 procent van het bbp, mede veroorzaakt door de hoge koers van de dollar die het importeren van goederen goedkoop maakt."

De huidige reële wisselkoers van de dollar lijkt, vergeleken met het gemiddelde over het afgelopen decennia, echter te duiden op een overwaardering van de munt. Clavel en Page verwachten de komende jaren dan ook een depreciatie van de dollar.

Overheidsstimuleringspakket

Om het toenemende tekort op de lopende rekening te financieren is er een grote instroom van kapitaal nodig, benadrukt het duo in de gezamenlijke analyse. "Dit gebeurt vooral in de vorm van buitenlandse beleggingen. Het huidige niveau van deze beleggingen ligt historisch gezien niet buitengewoon hoog maar een snelle uitstroom hiervan kan wel zorgen voor problemen in het financieren van het tekort op de lopende rekening."

Een dalend vertrouwen in de staat van de Amerikaanse overheidsfinanciën door buitenlandse beleggers kan leiden tot zo'n uitstroom. Page en Clavel wijzen erop dat het recente overheidsstimuleringspakket van de regering zorgt voor een verdere groei van de Amerikaanse schuld en dat zou het wantrouwen van beleggers kunnen voeden.

Zoals eerder gezegd, zal een en ander zijn effect hebben op de dollar. De dollar wordt door andere landen wereldwijd gebruikt als de munteenheid om reserves in aan te houden. Hierdoor leiden zorgen over de Amerikaanse lopende rekening eerder tot een impact op de koers van de dollar dan tot een regelrechte crisis van de betalingsbalans, aldus deze experts van AXA IM.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 3199,22 7,3699 0,23
Koers dollar 1,1292 -0,0004 -0,03
Britse Pond 0,8762 -0,0064 -0,73
Zwitserse Frank 1,1352 0,0001 0,00
Japanse Yen 124,725 -0,1000 -0,08
pagehit