Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
LIRA 10-7-2018 15:01:07

Erdogan vergroot greep op centrale bank, met een roetsj van de lira tot gevolg


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Begin deze week heeft Erdogan bij decreet de president en de vice-president van de Centrale Bank van de Turkse Republiek (CBRT) benoemd. Bovendien verkort het decreet de ambtstermijn van deze twee belangrijkste centrale bankiers van het land van vijf jaar tot slechts vier jaar. Tegelijkertijd heeft hij zijn schoonzoon, Berat Albayrak, tot minister van Financiën benoemd.

Twee weken na de presidents- en parlementsverkiezingen heeft Erdogan zijn macht in Turkije aanzienlijk uitgebreid. De man die bijna zestien jaar lang voor een groot deel het lot van Turkije heeft bepaald, is nu niet alleen staatshoofd, maar ook regeringsleider. Zijn beëdiging bezegelde de omvorming van de staat van een parlementair tot een presidentieel systeem.

Inflatie van 15 procent

De financiële markten en investeerders keken reikhalzend uit naar de installatie van de nieuwe regeringsploeg. Dat heeft alles te maken met de economische gezondheid van Turkije. In Turkije is de inflatie de laatste tijd sterk gestegen. Volgens de laatste gegevens bedroeg de inflatie in juni meer dan 15 procent.

Dit zet de centrale bank van het land onder druk. De monetaire autoriteiten proberen greep te krijgen op de hoge inflatie door de basisrentetarieven te verhogen. Tot en met begin juni is dat drie keer gebeurd in maar liefst twee maanden tijd. De laatste keer kwam dat totaal onverwacht. Maar de Turkse centrale bank zag geen andere uitweg om de slechte koersontwikkeling van de lira een halt toe te roepen.

Gedreven naar recordlaagte

Erdogan is echter een tegenstander van de hoge rentetarieven, die echter algemeen beschouwd worden als een klassiek instrument voor inflatiebestrijding. Nog vóór de verkiezingen had de president aangekondigd dat hij in de toekomst meer invloed op het monetaire beleid wilde uitoefenen en daarmee heeft hij het lot van de lira bepaald. Want eigenlijk heeft hij hiermee niets anders gedaan dan het uitlokken van het verder afglijden van de Turkse munt.

Op maandag daalde de Turkse lira wederom sterk, hoewel er geen nieuw diepterecord ten opzichte van de dollar werd bereikt. Op dinsdagochtend zette zich langzaam een merkbaar herstel in. Een euro werd rond moment van schrijven tegen 5,52 lira verhandeld. Bekijk de actuele stand hier. Een jaar geleden hoefde slechts iets meer dan 4 Lira betaald te worden voor een euro. In 2013 ongeveer 2,50 Lira.

LEES OOK: Centrale bank Turkije doet onverwachte rentesprong om lira te steunen

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 3199,22 7,3699 0,23
Koers dollar 1,1292 -0,0004 -0,03
Britse Pond 0,8762 -0,0064 -0,73
Zwitserse Frank 1,1352 0,0001 0,00
Japanse Yen 124,725 -0,1000 -0,08
pagehit