Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CRYPTOMARKT 10-1-2019 10:29:00

Ethereum classic is prooi gevallen aan de beruchte 51%-aanval


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De ethereum classic is een spin-off van de ethereum, de derde belangrijkste munt op de cryptomarkt, na de bitcoin en de ripple (XRP). Door 51 procent van de rekenkracht van de ethereum classic in handen te krijgen, kunnen de 'aanvallers' de transactiegeschiedenis op de blockchain aanpassen.

Zo konden de criminelen 219.500 stuks van de ethereum classic opnieuw uitgeven, goed voor een waarde van bijna 1 miljoen euro. Dat schrijft technoredacteur Herwin Thole van Business Insider.nl.

Spin-off van de ethereum

Handelsplatform Coinbase kwam de fraude maandag op het spoor en legde de handel in ethereum classic stil. Cryptobeurzen Kraken en Poloniex hebben het opnemen van tegoeden uit digitale portemonnees voorlopig aan banden gelegd. Volgens meerdere bronnen is de aanval nog niet voorbij. Onduidelijk is wie of wat het doelwit is.

De ethereum classic is ontstaan in 2016 na een aanval op investeringsbedrijf The DAO. Door een ontwerpfout in de code ging een hacker er toen vandoor met ruim 50 miljoen dollar aan ethereums.

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin stelde voor om de blockchain te splitsen om de diefstal ongedaan te maken. Dat gebeurde in juli 2016. De afsplitsing is sindsdien de 'officiële' ethereum-blockchain, terwijl de oude is omgedoopt tot ethereum classic.

Nadat Coinbase de aanval bekendmaakte, verloor de ethereum classic in anderhalve dag bijna 12 procent van zijn waarde. Ook op donderdagochtend was het geen feest. De digimunt is op moment van schrijven zo'n 4,65 dollar waard, zo blijkt uit data van CoinMarketCap. Ook de 'grote broer'ethereum werd minder waard. Tegen half elf noteerde deze cryptomunt ruim 136 dollar.

Rekenkracht van bitcoinnetwerk

Dit is bij ethereum classic gebeurd, een relatief kleine cryptomunt met een totale marktwaarde van zo'n 540 miljoen dollar. De marktkapitalisatie van de reguliere ethereum is vele malen groter.

De totale rekenkracht op de ethereum-blockchain is ongeveer twintig keer zo groot als bij ethereum classic, merkt analist Mati Greenspan van eToro op. Het is voor kwaadwillenden dus veel moeilijker om de meerderheid in handen te krijgen.

En de bitcoin dan? Bij de bitcoin is het helemaal lastig, schrijft Thole op Business Insider.nl. Om bij de belangrijkste cryptomunt een 51 procent-aanval uit te voeren heb je ongeveer 4.500 keer zoveel rekenkracht nodig als bij de huidige poging om ethereum classic te ontregelen.

Grote cryptomunten lopen dus minder gevaar, maar de aanval op de ethereum classic toont aan dat een 51 procent-aanval voor kleinere digimunten een reëel risico is.

Wie wil investeren in crypto's kan op dit moment terecht bij verschillende aanbieders. Maar waar vindt u de beste broker? Bekijk onze vergelijker: de 12 beste brokers voor cryptovaluta's.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 7201,6201 164,0601 2,33
Koers dollar 1,1207 0,0022 0,20
Britse Pond 0,8831 -0,0001 -0,01
Zwitserse Frank 1,1225 0,0006 0,05
Japanse Yen 122,58 0,0100 0,01
pagehit