Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ETF 24-1-2019 11:28:00

Gehoopte bitcoin-ETF van VanEck en SolidX voorlopig van de baan


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Het intrekken van de aanvraag voor een bitcoin-ETF door VanEck en SolidX wordt in verband gebracht met de shutdown van een groot gedeelte van de Amerikaanse overheid, inclusief de SEC. De impasse tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Democraten, met als inzet het goedkeuren van het overheidsbudget, heeft ook een verlammende werking op de toezichthouder op de financiële markten in de Verenigde Staten. De SEC staat gewoonweg op inactief.

Er wordt zowel op de bitcoinmarkt als op de cryptomarkt als geheel al lange tijd uitgekeken naar de eerste ETF op bitcoins. Door het beschikbaar komen hiervan wordt verwacht dat dit nieuwe schwung zal geven aan de gedaalde en in feite kwakkelende koers van de bitcoin en het zou tegelijkertijd een stimulans kunnen zijn voor de rest van de cryptomarkt. Het zou een significante prijsdoorbraak naar boven kunnen bewerkstelligen, zo is de algemeen overheersende marktverwachting.

Wat VanEck voor ogen staat

Een dergelijke bitcointracker wordt door veel pleitbezorgers van de crypto-industrie en cryptogoeroes telkens aangehaald als een belangrijke stap. Zo'n fonds wordt bestempeld als een middel om de liquiditeit te vergroten en om institutionele investeringen aan te trekken, die volgens marktvorsers wel veel belangstelling tonen voor de bitcoin, maar grosso modo nog aan de zijlijn blijven staan om er baanbrekende dingen mee te doen.

Vorig jaar verklaarde Jan van Eck, Chief Executive Officer van VanEck, dat een ETF op bitcoins beleggers zou aanspreken die wel in virtuele munten willen investeren, maar die niet de expertise in huis hebben om dat zelf te doen. Hij stelde dat de bitcoin "een legitieme en zinvolle beleggingsoptie is voor in de portefeuilles van beleggers".

VanEck en SolidX kondigden vorig jaar in juni aan dat ze aan een fysiek gerepliceerde ETF op bitcoins werken. Dat zou in hun opzet betekenen dat er daadwerkelijk bitcoins zullen worden aangehouden als het fonds er echt komt. Daarbij zouden beleggers ook verzekerd zijn tegen verlies of diefstal van bitcoins.

Het fonds dat VanEck en SolidX gezamenlijk wilden gaan aanbieden, zou genoteerd moeten worden op de CBOE BZX Equities Exchange in Chicago, mits de toezichthouders groen licht zouden geven. De aanvraag van dit partnership was een van de sterk in aantal gegroeide aanvragen die tot nog toe werden ingediend. Het initiatief werd in elk geval uiterst serieus genomen door de markt.

Shutdown gooit roet in het eten

De goedkeuring en de afkeuring van deze specifieke aanvraag werd verschillende malen uitgesteld door de SEC. De commentaarperiode voor het fonds werd begin december nog verlengd. De Amerikaanse waakhond op de financiële markten heeft in een eerder stadium al verscheidene aanvragen voor crypto-ETFS afgewezen, onder andere van de gebroeders Winklevoss, die enorme pleitbezorgers zijn van de bitcoin

In een aan Coindesk gerichte e-mail van Gabor Gurbacs, directeur Digitale Strategie bij VanEck, staat dat "de aanvraag tijdelijk is ingetrokken". Om daaraan toe te voegen dat VanEck actief samenwerkt met regelgevers en belangrijke marktpartijen om het juiste framewerk op te bouwen voor een bitcoin-ETF en digitale assets in het algemeen.

Topman Jan van Eck zei op woensdag in een programma van de Amerikaanse zakenzender CNBC dat het voorstel is ingetrokken en op een later tijdstip zal worden ingediend na besprekingen met de SEC. Maar volgens hem zijn de besprekingen voor nu opgeschort als gevolg van de voortdurende shutdown van de Amerikaanse (federale) overheid. Zo vergalt de shutdown het in zekere zin ook voor het weer op de rails komen van de cryptomarkt.

Wie wil investeren in crypto's kan op dit moment terecht bij verschillende aanbieders. Maar waar vindt u de beste broker? Bekijk onze vergelijker: de 12 beste brokers voor cryptovaluta's.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 5307,58984375 67,61962890625
1,29

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 4726,3198 88,5298 1,91
Koers dollar 1,1234 0,0004 0,03
Britse Pond 0,8648 0,0002 0,02
Zwitserse Frank 1,1407 0,0004 0,03
Japanse Yen 125,7995 0,0295 0,02
pagehit