Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 22-11-2018 17:00:00

In hoeverre is bij de bitcoin de grens van 4000 dollar in gevaar?


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Het jaar 2017 was tot nog toe het meest succesvolle jaar voor cryptobeleggers. Binnen een zeer korte tijd werden de virtuele penningen enorm populair en de ongebreidelde vraag van beleggers zorgde ervoor dat cryptomunten met regelmatige tussenpozen naar nieuwe recordhoogten stegen. Met de bitcoin voorop.

De bitcoin steeg in de laatste maanden van dat jaar in een razendsnel tempo naar bijna 20.000 dollar in december. Hoe anders is 2018 gebleken. Na een scherpe prijsdaling in het begin van het jaar vertoonden de bitcoin en de belangrijkste digitale valuta's zigzaggende bewegingen, om vervolgens in de zomer in relatief rustiger vaarwater te komen. Er trad zelfs tegen het eind van de zomer een stabilisering op.

De kaarten zijn anders geschud

De sterke volatiliteit in de cryptomarkt werd aanzienlijk afgezwakt. Maar in november stak die volatiliteit weer de kop op. Binnen een paar dagen heeft de cryptomarkt een aanzienlijk deel van zijn waarde verloren. En volgens sommige deskundigen is het eind nog niet in in zicht.

Bekijk hier de meest actuele koers van de bitcoin en de historie daarvan

In hoeverre is bij de bitcoin de grens van 4000 dollar in gevaar? Op dinsdag daalde de prijs van de munt der digitale munten naar het laagste niveau in ongeveer een jaar. Nog in december 2017 had de bitcoin binnen 24 uur zo'n 4000 dollar gewonnen en de grens van 17.000 dollar overschreden. Slechts elf maanden later is hij zo ongeveer 4500 dollar waard, althans op het eind van de donderdagmiddag.

Hardvochtige houding

De uitverkoop kan de komende weken doorgaan, omdat de negatieve handelsomgeving voor bitcoins nauwelijks is veranderd. Dat wordt volgens sommige marktvorsers in de hand gewerkt door een wat hardvochtiger houding van de autoriteiten.

Daarbij schieten de sancties van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen twee cryptobedrijven (Paragon en Airfox) in het oog. Deze twee hebben naar verluidt de instructies van de beurstoezichthouder niet opgevolgd.

Ze blijken in het kader van hun Initial Coin Offerings effecten te hebben uitgegeven die ze niet goed hebben geregistreerd. De twee haalden meer dan 27 miljoen dollar op, maar moeten nu investeerders compenseren.

Hommeles rondom de bitcoin cash

Ondertussen hebben veel beleggers gemengde gevoelens over de schermutselingen tussen de twee partijen die zijn ontstaan door de splitsing van de bitcoin cash. De geplande splitsing van de bitcoin cash heeft de prijsturbulentie op de cryptomarkt eerder versterkt dan verzacht, zo wordt door verscheidene marktkenners gesteld.

Voor investeerders in de bitcoin cash leidt de 'hard fork' tot een bitcoin ABC of een bitcoin SV in hun portefeuille, in plaats van een bitcoin cash, elk met onzekere toekomstperspectieven.

Niet eenvoudiger geworden

Bovendien is de handel in cryptovaluta's er de afgelopen maanden nog steeds niet eenvoudiger op geworden. Beleggers wachten nog steeds op de lancering van een Exchange Traded Fund (ETF) gericht op bitcoins.

Alleen in Zwitserland heeft de crypto start-up Amun groen licht gekregen voor het aanbieden van een Exchange Traded Product (ETP) op de Swiss Exchange (SIX). Met dit indexproduct kan via deze effectenbeurs worden belegd in een bundel van de vijf grootste cryptomunten.

De release van ETFs gericht op bitcoins zou de cryptografische markt met miljarden kunnen oppeppen, roepen cryptogoeroes en marktwatchers al een tijd. Maar alleen al in de Verenigde Staten liggen zo'n tiental aanvragen voor toetsing bij de Securities and Exchange Commission (SEC) op het bureau of in de bureaulade. Tot nog toe heeft de SEC elke aanvraag afgewezen.

Hoop en elementaire onzekerheden

De neerwaartse trend in techtitels op de aandelenmarkt zal waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de cryptomarkt. Al met al lijkt de handelsomgeving voor cryptovaluta's aan het einde van 2018 allesbehalve goed. Ook al ziet Wall Street-strateeg Tom Lee het nog erg positief in. Een koersdoel van 15.000 dollar, lijkt hem haalbaar.

LEES OOK: Waarom Tom Lee gelooft in een spoedig herstel van de bitcoin, de plussen en de minnen

Investeerders zullen in eerste instantie waarschijnlijk terughoudend blijven, ten minste totdat elementaire onzekerheden, zoals de toekomst van de bitcoin cash of de regelgevende regeldrang van internationale autoriteiten, zijn weggenomen. Tegen deze achtergrond zou de op moment van schrijven (geldende) nieuwe steungrens van 4000 dollar wel eens in gevaar kunnen komen.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 5396,75 85,14013671875
1,60

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 4793,5098 68,8799 1,46
Koers dollar 1,126 0,0015 0,14
Britse Pond 0,8671 0,0019 0,22
Zwitserse Frank 1,1433 0,0031 0,28
Japanse Yen 126,03 0,2100 0,17
pagehit