Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 28-1-2019 17:00:00

JPMorgan ziet alleen maar plaats voor de bitcoin in een post-kapitalistische dystopie


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Cryptocurrencies zijn uitgegroeid tot een behoorlijke tak van sport in de beleggingsindustrie, ondanks het feit dat de prijzen binnen deze asset class vorig jaar massaal zijn gedaald. Volgens de Amerikaanse bank JPMorgan zullen cryptomunten, met de bitcoin voorop, alleen als een hedge dienen in een staat van dystopie, ondanks de lage correlatie met andere assets.

Met dystopie wordt in deze context gedoeld op een toestand waarin de mensen massaal hun vertrouwen hebben verloren in reservevaluta's. Gezinspeeld wordt op een uiterst akelige samenleving.

De lage correlaties met traditionele assets zijn leuk en aardig, maar worden volgens de Amerikaanse grootbank zo goed als waardeloos als hedge tegen onrust op de financiële marken zolang die asset zelf in een bearmarkt vastzit. En dat dit laatste nog steeds het geval is, kan wel worden gezegd. Net zo goed dat dit gezegd kan worden van de meeste altcoins op de cryptomarkt.

Ruim 80 procent weggesmolten

Eind 2017 zat de bitcoin, de belangrijkste munt op de cryptomarkt, enorm in de lift om tegen het einde van december bijna een waarde van 20.000 dollar te bereiken. Daarna ging het bergafwaarts. En zo is er intussen ruim 80 procent van de topwaarde van december 2017 weggesmolten.

Op maandagmiddag, rond vijf uur, bedroeg de waarde van een bitcoin zo'n 3441 dollar. Bekijk hier de actuele koers.

"We staan al lang sceptisch tegenover de waarde van cryptovaluta's in alle situaties, met uitzondering van een dystopie", zo staat in het rapport voor cliënten van de bank, die diverse media waaronder Business Insider in handen hebben gekregen.

Boom-bust

"Hun boom-bust cyclus is vergelijkbaar met die van goud in het begin van de jaren zeventig, de Nikkei in de jaren tachtig en technologieaandelen in de jaren negentig", zo schrijven de analisten van JPMorgan in het rapport.

Het feit dat cryptocurrencies nog steeds een relatief beperkte correlatie hebben met traditionele activa zou echter een positief effect kunnen hebben voor beleggers die willen diversifiëren, benadrukken echter verscheidene marktvorsers telkens weer.

Maar de analisten van JPMorgan geven toch de voorkeur aan sleutelvaluta's zoals de dollar, de euro en de yen. En daarnaast het aloude goud. Zelfs in extreme tijden, bijvoorbeeld recessies en financiële crises, zien deze analisten meer heil in andere beleggingen, omdat ze meer liquide zouden zijn en bovendien minder ingewikkeld.

Jamie Dimon als gesel van de bitcoin

Jamie Dimon, de grote baas van JPMorgan, staat al geruime tijd bekend als een notoire tegenstander van cryptocurrencies. In september van 2017 stelde hij de bitcoin gelijk aan fraude: "erger dan tulpenbollen, het zal niet goed aflopen."

LEES OOK: Topbankier Jamie Dimon noemt de bitcoin 'oplichting' en de munt daalt onder 4000 dollar

Dimon krabbelde later wel wat terug, althans hij ontdeed zijn woorden van de aanvankelijke felheid. Maar sceptisch is hij nog steeds en hij waarschuwde beleggers recent nog om alert te blijven als het gaat om de bitcoin.

Maar in de toekomst...

Maar kansen zijn kansen. En instellingen stellen zich vaak anders op dan de personen. Dus waar Dimon tot het notoire anti-kamp behoort, ook al heeft hij zijn toon wat afgezwakt, uit de grootbank zelf zich over het algemeen wel wat gematigder.

Zo bleek juist uit een rapport van bijna een jaar terug dat JPMorgan niet uitsluit dat cryptovaluta's in de toekomst een rol gaan spelen bij de diversificatie van beleggingsportefeuilles met daarin wereldwijde aandelen en obligaties.

Wie wil investeren in crypto's kan op dit moment terecht bij verschillende aanbieders. Maar waar vindt u de beste broker? Bekijk onze vergelijker: de 12 beste brokers voor cryptovaluta's.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 5305,68017578125 65,7099609375
1,25

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 4725,7798 87,9897 1,90
Koers dollar 1,1234 0,0004 0,03
Britse Pond 0,8648 0,0002 0,02
Zwitserse Frank 1,1407 0,0004 0,03
Japanse Yen 125,7995 0,0295 0,02
pagehit