MONETAIR BELEID 13-2-2018 11:22:39

Kwantitatieve verruiming stopt in september


Fotobron: ECB (CC BY-NC-ND 2.0)

(finanzen.nl) - Azad Zangana, Europees econoom bij de Britse asset manager Schroders, verwacht dat de centrale bank zijn 'forward guidance' in maart zal herzien en dan gaat aankondigen dat de kwantitatieve verruiming in september stopt.

Zangana verwacht dat de ECB na het beëindigen hiervan de rentetarieven ter discussie stelt. "In maart 2019 zou een verhoging van de drie belangrijkste rentetarieven een mogelijkheid zijn. De enige zorg die binnen het beleidsbepalende comité leeft is dat als te snel afscheid wordt genomen van het huidige monetaire beleid dit ervoor kan zorgen dat de waarde van de euro ten opzichte van andere belangrijke valuta zal toenemen, met alle gevolgen van dien voor de economische groei in de eurozone. En last but not least, het herstel van de inflatie."

De Europese economie groeit voorspoedig. Veel economen hebben de potentiële kracht van de Europese economie onderschat en stellen hun groeiverwachtingen naar boven bij. De sterke groei zorgt voor herstel van de werkgelegenheid. Hierdoor krijgt het consumentenvertrouwen een impuls en gaan huishoudens weer meer uitgeven, waardoor de binnenlandse vraag aantrekt en bedrijven meer winst maken omdat hun winstmarges verbeteren. Hierdoor trekken de lonen aan. En daarmee de inflatie.

Drie criteria

Peter Praet, De hoofdeconoom van de ECB, stelt dat er drie criteria zijn voordat de ECB overgaat tot normalisatie van het beleid. Ten eerste moet de inflatie in de eurozone net onder de 2% bewegen. Ten tweede moeten de beleidsmakers vertrouwen hebben in de verwachting voor inflatie en economie. En verder moet de economie robuust genoeg zijn om een afbouw van monetaire stimulans aan te kunnen.

Zangana ziet een aantrekkende inflatie die in december 1,3% bedroeg. "Dat is positief, maar nog altijd onder het door de ECB gewenste niveau. Er zijn tekenen dat de door hogere energieprijzen veroorzaakte kosteninflatie in de eurozone wordt ingeruild voor bestedingsinflatie die door een aantrekkende binnenlandse vraag wordt gegenereerd."

Bewijzen

Daarvoor ziet Zangana bewijs in de Producentenprijsinflatie. "Die is nu een belangrijker factor dan inflatie van importprijzen. Dat duidt erop dat de binnenlandse kosten en/of vraag stijgen, terwijl de importprijzen vlak liggen. De producentenprijsinflatie bevindt zich nu op het hoogste niveau sinds 2012."

Als tweede bewijs haalt hij de inflatie in de dienstensector aan, welke vaak wordt veroorzaakt door arbeidskosten. "Als de werkloosheid daalt en de loongroei trekt aan, dan worden de kosten uiteindelijk doorberekend."

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 3252,6299 -19,3901 -0,59
Koers dollar 1,137 -0,0017 -0,15
Britse Pond 0,8828 0,0058 0,66
Zwitserse Frank 1,1312 -0,0003 -0,03
Japanse Yen 124,835 0,4100 0,33
pagehit