Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ANALYSE 21-6-2017 16:01:39

Leuk, die flinke winsten van bitcoin en co. Maar noem het geen beleggen


Fotobron: Freeimages.com

Door Leon Brandsema

De bitcoin, ethereum of een van de andere cryptomunten uit het inmiddels brede spectrum: ze zijn dit jaar allemaal explosief gestegen. Wie aan het begin van het jaar insloeg op deze (of gigantisch veel andere kleine) cryptomunten is nu spekkoper.

Dat gun ik iedereen natuurlijk van harte en ik hoor en lees natuurlijk ook met de nodige jaloezie de verhalen. Want iedereen van mijn leeftijd (achterin de twintig) kent wel een verhaal van iemand die iemand kent die een flinke winst heeft gemaakt. Ik hoorde afgelopen weekend ook zo'n verhaal: iemand die binnen een paar maanden zijn inzet ongeveer verzevenvoudigd had. Dat zou ik ook best willen.

Maar ik ben net zo jaloers op iemand die met 800 euro naar het casino gaat, bij de roulettetafel gaat staan, op 8 verschillende nummers 100 euro inzet en vervolgens blijkt te winnen. Kassa, want van die 800 euro heb je dan ineens 3.600 euro gemaakt.

Is je geld in bitcoins steken gokken?

Dat is natuurlijk wel een beetje een flauwe vergelijking, want echt gokken is je geld in bitcoins steken natuurlijk niet. In die zin dat je het wel met een weloverwogen gedachte kunt doen (in plaats van kiezen voor je lievelingsgetal) en dat je niet al je geld kwijt bent als je verliest. Je kunt altijd nog uitstappen.

Toch vallen veel bitcoinbeleggers wel in de categorie 'gokkers'. En dan volgens de definitie zoals Nick Bakker van IEX hem in dit goede stuk omschrijft: "De gokker is iemand die niet weet wat hij of zij koopt. Een gokker is iemand die zonder goede reden denkt of van iemand heeft gehoord dat iets omhoog gaat. Een gokker is degene die op het NOS Journaal een item over Bitcoin ziet en daar de helft van zijn spaarcenten in smijt."

Lees ook: Bitcoin is een bubbel, maar we willen er om deze redenen toch in 'beleggen'

Daar slaat de vergelijking van het roulettespel wel bij aan. Een veelgehoorde 'strategie' is namelijk: verspreid je inleg over 10 verschillende munten en als er eentje ontploft, ben je spekkoper. Maar dat is geen strategie, dat is simpelweg een gok. Een gespreide gok, maar nog steeds een gok. Alsof je er tien keer op inzet dat een voetbalclub uit de derde klasse van de amateurs van Ajax wint. Er zit geen enkele logica achter.

Zelfs als je goed nadenkt over je investering, is het geen beleggen

Natuurlijk is er ook een groep die heel goed in de wereld van cryptomunten zit. Beter dan ikzelf waarschijnlijk. Zij volgen al het nieuws en maken een inschatting van welke munten kunnen gaan stijgen op basis daarvan. Dat is in elk geval al iets meer solide. Gokkers zijn zij dan ook niet, maar in de definitie van Bakker wel zware speculanten.

Zij kopen munten met als enige doel om winst te maken, maar kunnen wel verantwoorden waarom ze voor een bepaalde munt kiezen en maken hun eigen beslissingen op basis van een goede kosten-batenanalyse. En als het goed is weten ze zichzelf een beetje in de hand te houden en weten ze hoeveel ze in kunnen zetten.

Los van de insteek dat je uit bent op een snelle winst, zijn dit eigenschappen die in principe ook bij een belegger passen. Dat bitcoin-investeringen toch niks met beleggen te maken hebben ligt dan ook niet zozeer aan deze mensen, maar aan de munt zelf.

De waardering van de bitcoin is gewaardeerd op... ja, waarop eigenlijk?

Dan komen we op de waardering van de bitcoin uit. Daarin zit het verschil met aandelen (waarmee je overigens ook prima kunt speculeren of gokken). Want in tegenstelling tot bijna alle aandelen, kun je bij de bitcoin op geen enkele manier uitleggen waarom hij waard moet zijn wat hij is.

De bitcoin piekte deze maand bijvoorbeeld boven de 3.000 dollar. Maar waarom was dat 3.000 dollar en niet 300? Of 30.000? Ik heb geen flauw idee en volgens mij heeft niemand dat. Er zit namelijk geen enkele logica achter de waardering, behalve dat het simpelweg draait om vraag en aanbod. Wat de gek ervoor geeft dus.

Lees ook: Hoe hoger de bitcoin, hoe wilder de theorieën: van zelfvernietiging tot 1 miljoen (of 0) dollar

Bij aandelen ligt dat anders, daar zit wel een logica achter om tot de waardering te komen. Voor de 'saaie' stabiele bedrijven is dat bijvoorbeeld de koers/winst-verhouding. Een aandeel koerst vaak op een prijs die, doorgaans, 15 à 20 keer de winst per aandeel is. De waardering is dus gebaseerd op een daadwerkelijke prestatie van het bedrijf, niet op vraag en aanbod.

Zo kun je bijvoorbeeld verklaren waarom een aandeel in de bank ING bijna 15 euro kost en die van vastgoedmaatschappij Unibail Rodamco zo'n 230 euro. Laatstgenoemde maakt namelijk een relatief veel grotere winst van bijna 25 euro per aandeel. Bij ING is dat 1,20 euro per aandeel.

Bij groeibedrijven ligt dat iets anders, en daar lijkt het ook al iets meer op speculeren. Dan wordt een aandeel bijvoorbeeld geprijsd op de verwachte winst (van het komende jaar of het jaar daarna) per aandeel. Of in het geval van Amazon op basis van de omzet of cashflow. De waardering wordt dus al bepaald op basis van wat er in de toekomst mogelijk is. Iets risicovoller, maar wel gefundeerd.

Prima als je cryptomunten wil kopen, maar begrijp de risico's

Vooropgesteld: ik wil mensen niet afraden om cryptomunten te kopen. Ik zou het zelf niet doen, maar ik ben per definitie al niet iemand die van risico nemen houdt. En ik wil ook zeker niet zeggen dat het nooit wat wordt met de bitcoin. Ook niet dat het wel wat wordt trouwens, ik weet er simpelweg niet genoeg over om daar een helder oordeel over te geven.

Het punt is alleen: laten we ermee stoppen dat we je geld steken in bitcoins, ethereum of wat voor cryptomunt dan ook beleggen noemen. Inclusief ikzelf, want ik heb me er ook schuldig aan gemaakt.

Cryptomunten hebben met beleggen niks te maken zolang ze alleen maar worden gebruikt om te speculeren op winst en niemand eigenlijk ook maar enig idee heeft waarom de munten zoveel waard zijn als ze zijn. Wie dat in zijn oren knoopt en alle risico's van de bitcoin en co voor lief neemt, heeft mijn zegen.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 8063,68994140625 75,27001953125
0,94

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 7230,7202 78,0400 1,09
Koers dollar 1,1164 -0,0006 -0,05
Britse Pond 0,8788 0,0013 0,14
Zwitserse Frank 1,1288 0,0025 0,22
Japanse Yen 123,34 0,3900 0,32
pagehit