Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ANALYSE 31-10-2018 15:15:00

Madelon Vos: 'Deze 5 signalen zijn positief voor de tien jaar oude bitcoin'


Fotobron: Pixabay

Door Madelon Vos, analist en trader op de cryptomarkt

(finanzen.nl) - Op 31 oktober, precies 10 jaar geleden, werd het baanbrekende onderzoeksartikel van een onbekende cryptograaf, onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, voor het eerst verspreid onder een select groepje cryptografen.

De verspreiding van deze studie vond plaats op het ideale moment, aangezien de kredietcrisis net in alle hevigheid was losgebarsten en het mondiale financiële systeem op zijn grondvesten schudde.

Minder bewegelijk

Tien jaar later hebben de cryptomarkt en de achterliggende blockchaintechnologie een enorme vlucht genomen. Er wordt gewerkt aan projecten, protocollen en regelgeving, die de bitcoinmarkt richting volwassenheid pushen.

Een ding is zeker, de afgelopen tien jaar had niemand kunnen voorspellen waar de bitcoin nu zou staan. En ook over potentie die de bitcoin de komende tien jaar heeft, kunnen we alleen maar dromen. Toch valt er wel iets te zeggen over de recente ontwikkeling van de belangrijkste cryptomunt ter wereld.

Precies één jaar geleden stond de koers van de bitcoin, na een forse stijging, op 6254 dollar. Binnen een maand wist de koers een recordhoogte van tienduizend dollar aan te tikken.

2018 is voor bitcoinbeleggers een heel ander jaar dan 2017: de koers is sinds de crash van januari en februari namelijk een stuk minder volatiel en verloopt steeds rustiger. Opmerkelijk is dat de koers van de bitcoin de afgelopen maanden zelfs minder bewegelijk is geweest dan de koers van Amazon of Apple.

Een kwestie van tijd

Hoewel de koers van de bitcoin dus heel beperkt beweegt, gebeurt er op de achtergrond veel. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de bitcoin serieus in beweging komt.

Hieronder belicht ik vijf belangrijke signalen die als zeer positief kunnen worden beschouwd voor de bitcoin. Tegelijk is de realiteit dat veel beleggers door de koersval van de afgelopen maanden huiverig zijn om in te stappen.

1. Vierde kwartaal is het beste kwartaal van het jaar

Historisch gezien is het vierde kwartaal voor de bitcoin een periode die forse plussen oplevert. En dan niet alleen omdat er in de geschiedenis van bitcoin tweemaal (in 2013 en 2017) een forse koersstijging in deze periode plaatsvond.

Wie deze koersstijgingen van 2013 en 2017 niet mee rekent, komt namelijk tot de conclusie dat het laatste kwartaal alsnog het meest lucratieve kwartaal van het jaar is. Dit feit hoeft overigens niet te betekenen dat er ook voor kwartaal vier van 2018 een forse koersstijging in het vat zit.

2. Institutionele partijen zijn bullish

Fundstrat, een op Wall Street gevestigd adviesbureau, deed onlangs via Twitter een peiling om het sentiment omtrent over de bitcoin te meten. Hierbij werden vragen gesteld aan 'gewone' cryptobeleggers. Dezelfde vragen werden ook gesteld tijdens een privédiner met institutionele beleggers. De resultaten waren zeer interessant.

De meerderheid van de institutionele beleggers verwacht dat de bitcoin in 2019 een koersstijging naar 15.000 dollar zal doormaken. Dit is een stijging van meer dan 236 procent in slechts één jaar tijd.

3. ETFs op bitcoins

Maar er gebeurt meer, want ook reguliere financiële partijen zien mogelijkheden voor de cryptomarkt. Al maanden is er discussie over de introductie van op de reguliere beurs verhandelbare bitcoinfondsen, in de vorm van Exchange Traded Funds (ETFs). Dit gaat om beleggingsproducten die de koersbeweging van de bitcoin volgen, zonder dat je direct bitcoins koopt.

Obstakel is tot nog toe steeds dat beursautoriteiten in de Verenigde Staten de introductie van ETFs op bitcoins blokkeren, mede vanwege zorgen over de vraag of beleggers bij hun geld kunnen als de koers van de bitcoin flinke sprongen maakt.

Toch is de verwachting dat de introductie van zulke ETFs niet al te lang meer op zich laat wachten. Op dat moment kan een veel grotere groep van institutionele beleggers geld stoppen in de cryptomarkt.

4. Lightning Network

Wie denkt dat de bitcoin stilstaat, heeft het mis. Elke minuut van de dag wordt er aan het bitcoinprotocol gewerkt. En op de achtergrond is er veel te doen om het Lightning Network.

Dit is een laag op het bitcoinprotocol, die de transactiesnelheid van de bitcoin verhoogt en de transactiekosten verlaagt. Deze "update" van de bitcoin zit nog reeds in een testfase, maar is in de ogen van bitcoinaanhangers de toegangsweg naar een schaalbare en algemeen geaccepteerde bitcoin.

5. Recessie ligt op de loer

Een ander punt wat behoorlijk positief kan uitpakken voor de bitcoin, is een afnemende economische groei en mogelijk zelfs een recessie. De bitcoin wordt regelmatig vergeleken met goud, maar dan in digitale vorm.

Goud wordt gezien als een toevluchtsoord in tijden van onrust. Onder cryptofans leeft de verwachting dat ook de bitcoin zich kan ontwikkelen tot een 'Safe Haven' in tijden van crisis.

Beleggers aan de zijlijn

Er is reden zat voor beleggers om optimistisch te zijn. Toch houden cryptobeleggers hun adem in en staan velen aan de zijlijn te wachten. Momenteel bevindt de koers van de bitcoin zich in een bepaald technisch patroon, wat zich kenmerkt door lagere toppen en hogere bodems.

Dit betekent dat er vroeg of laat een forse beweging zal gaan plaatsvinden. Wanneer is echter de grote vraag. Nu instappen beschouwen veel beleggers als een groot risico, na de forse koersval van begin dit jaar.

Madelon Vos is reeds zes jaar actief op de cryptomarkt als trader en analist. Als freelancer schrijft ze voor meerdere websites over crypto's en technische analyse. Ook heeft zij haar eigen YouTube-kanaal, waarop Vos wekelijks cryptocurrency gerelateerde video’s plaatst onder de naam 'Misss Bitcoin'. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 4669,3599 -38,3901 -0,82
Koers dollar 1,1247 0,0017 0,15
Britse Pond 0,8653 0,0006 0,07
Zwitserse Frank 1,1396 -0,0008 -0,07
Japanse Yen 125,86 0,0900 0,07
pagehit